veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuljeta koiraa kesäreissulla turvallisesti – lemmikin tiedot autoon mukaan

Kuljeta koiraa kesäreissulla turvallisesti – lemmikin tiedot autoon mukaan
14.6.2021

Kun karvainen kaveri matkustaa auton sisätiloissa, se on turvallisinta kytkeä laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille. Koiraa ei milloinkaan saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta.

”Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Kannattaa suosia valjaita, joissa on metalliset soljet”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo tiedotteessa.

Jos koira matkustaa auton takatilassa, on sillä hyvä olla tukeva ja auton rakenteisiin kiinnitetty kuljetuslaatikko tai häkki, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen.

Irrallaan koira ei voi autossa olla, sillä se voi päästä häiritsemään kuljettajaa – tai mahdollisessa onnettomuudessa sinkoutua valtavalla voimalla matkustajien päälle.

”Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen. Jokainen voi miettiä miltä tuntuu, jos tällainen massa iskeytyisi takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaakin opettaa nelijalkaiselle ystävälle jo pennusta pitäen.”

Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti.

Jos joutuu onnettomuuteen tai saapuu onnettomuuspaikalle niin, että autossa on koira, on myös koiraa autettava. Loukkaantunut koira on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos sen omistaja ei itse pysty toimimaan.

Jos koira on vielä onnettomuusautossa, ei sitä saa päästää irti, sillä se voi karata helposti.

Onnettomuusajoneuvossa mahdollisesti oleva tai sieltä karannut koira tarvitsee myös useimmiten hoitoa tai muuta apua. Siksi autosta on hyvä löytyä perustiedot siinä matkustavasta koirasta sekä yhteystiedot henkilöstä, jolle tilanteesta voi ilmoittaa.

Jos erikseen ilmoitettua yhteyshenkilöä ei tavoiteta tai tietoa sellaisesta ei ole, voi tapahtuneesta ilmoittaa polisiille, joka viime kädessä huolehtii lemmikin jatkohoitoon onnettomuuspaikalta.

Mitä tietoa koirasta on hyvä pitää autossa?

Tärkeimmät tiedot autossa matkustavasta koirasta voi kirjata esimerkiksi kaksipuoleiseen (laminoituun) lappuun, jota on hyvä säilyttää helposti löydettävässä paikassa yhteystietopuoli alaspäin. Lappuun kannattaa kirjata ainakin seuraavat tiedot:

  • koiran virallinen nimi ja mikrosirutunniste,
  • koiran syntymäaika,
  • Koiran rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet,
  • Koiran luonne, onko se aggressiivinen vieraita kohtaan tms. ja
  • yhteystieto ICE-henkilölle.

MUISTA MYÖS: jos koira on karannut, ei sitä kannata huudella sen kutsumanimellä. Nimen huutelu paineistaa koiraa ja hankaloittaa karkurin saamista kiinni. Neuvoja  kadonneen koiran etsimisestä saa Etsijäkoiraliiton verkkosivuilta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti