veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Koska on paras aika myydä taideteos? 10 vinkkiä myyjälle

Koska on paras aika myydä taideteos? 10 vinkkiä myyjälle
9.6.2022

Taideteoksia hankitaan koteihin yleensä siksi, että niistä halutaan nauttia loppuelämä ja lopulta jättää ne perinnöksi rakkaille. Useimmiten taideteos tulee myyntiin vain yllättävän rahantarpeen, tilanpuutteen tai keräilijän kuoleman vuoksi. Mutta miten toimia, jos teos pitää myydä ja siitä haluaisi saada mahdollisimman hyvän hinnan?

Ensin mietitäänminkä laatuinen teos on, miten tunnettu taiteilija on ja miten nopeasti kauppojen pitäisi syntyä. Sen jälkeen tarkistetaan viime vuosien hinnat samantyylisille ja samaa tekniikkaa edustaville teoksille. Sitten valitaan, onko parempi myydä nopeasti julkisessa huutokaupassa, nettihuutokaupassa vai hitaammin taidekauppaan myyntitililtä.

Arvoteoksen hyvillä taustatiedoilla voi myydä koska vain hyvään hintaan, mutta parhaan hinnan saa nousukaudella, jolloin taidemarkkinoilla on eniten pääomaa. Huutokaupat ovat hyviä paikkoja myydä taideteos, koska myynti on julkista ja taiteen keräilijät seuraavat myyntiin tulevia teoksia. Kuvassa Hagelstamin huutokauppatalossa keskellä Maria Wiikin taulu, pöydällä Akseli Gallen-Kallelan työ ja Oiva Toikan lasilintu. Kuva: Leena Louhivaara.

Myyntiajankohta on teoskohtainen: jos taiteilija saa mediahuomiota esimerkiksi näyttelyn vuoksi, kannattaa teoksen myynti ajoittaa näyttelyn mukaan. Valokeilaefekti nostaa hintoja vielä noin 2–5 vuotta näyttelyn jälkeen.

Yleensä taideteoksen hinta laskee vähitellen galleriasta oston jälkeen, paitsi jos taiteilijan näyttely oli loppuunmyyty ja hurmosta on edelleen ilmassa. 

Arvokkaammat teokset kannattaa myydä erikseen

Kuolinpesän taidekokoelma halutaan usein myydä kerralla. Tyypillisesti yksityisessä taidekokoelmassa on kuitenkin pari arvokkaampaa teosta, jotka pitäisi myydä erikseen.

  • Jos teos on läpäissyt ajan testin eli pysynyt arvostettuna läpi taloussuhdanteiden, muotivaihteluiden ja uusien sukupolvien on siitä tullut klassikkoteos, jonka voi myydä koska vain.
  • Jos teos on klassikkojen parhaimmistoa hyvine taustatietoineen eli proveniensseineen, se kannattaa myydä hinnan maksimoimiseksi vain nousukauden huipulla. 

Talvella hieman korkeammat hinnat

Taidemarkkinoilla on samoin kuin osakemarkkinoilla kaksi sesonkia. Talvikaudella hinnat ovat usein vähän korkeammat kuin kesällä.

Isot kotimaiset huutokauppatalot järjestävät klassikkotaiteen huutokaupat loppuvuodesta ja loppukeväästä. Niissä myydään parasta laatua, provenienssitaidetta ja kiinnostavaa modernia taidetta. Nämä teokset edustavat rakastettujen taiteilijoiden parasta tuotantokautta ja tekniikkaa.

Erikseen pidetään vielä kuukausihuutokaupat, joissa myydään keskilaatuista taidetta.

Suurella osalla valtakunnallisesti tunnettujen taiteilijoiden – kuten Kuutti Lavosen ja Reidar Särestöniemen – teoksilla on akuutit taidemarkkinat, eli ne voi myydä koska tahansa. On hyvä muistaa, että taidemarkkinoilla saa helposti myytyä vain tunnettujen taiteilijoiden teoksia. 

10 vinkkiä: Mieti milloin myyt

1. Onko taiteilijan tuotanto ajankohtainen?

2. Pitääkö teos myydä nopeasti huutokaupassa vai odottaa optimaalisempaa aikaa?

3. Hyvin isokokoisten teosten myynti vaatii pidemmän ajan.

4. Tuntemattoman taiteilijan teoksen voi myydä koska tahansa nettihuutokaupassa.

5. Keskitason klassikkoteoksen voi myydä koska tahansa isossa huutokaupassa tai taidekaupassa.

6. Parhaat klassikkoteokset hyvillä proveniensseilla kannattaa myydä isojen huutokauppayritysten pitämissä kauden päähuutokaupoissa.

7. Parhaita klassikkoteoksia myydään julkisesti vain nousukauden huipulla.

8. Ajoita hinnaltaan 5 000 euroa kalliimman teoksen myynti kauden loppuun.

9. Usein taidetta ostetaan ylimääräisellä pääomalla. Maalis-toukokuussa keräilijöille kertyy osingoista pääomaa taidehankintoihin.

10. Jos taideteos on ostettu huutokaupasta kymmenen vuotta sitten tai myöhemmin ja haluat myydä teoksen, myy se yksityisesti. Muutoin hinta laskee.

Pauliina Laitinen

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti