veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kaipaatko tekemistä? Kokeile taloutta opettavia pelejä kesäpäivän ratoksi

Kaipaatko tekemistä? Kokeile taloutta opettavia pelejä kesäpäivän ratoksi
3.8.2022

Talouden lainalaisuuksia ja arjen raha-asioita voi opetella pelaamalla. Talouskasvatukseen soveltuvia pelejä on olemassa valtava määrä. Mitä niistä voi oppia? Kysyimme asiaa Suomen Pankin rahamuseosta. 

Mitä rahaan liittyvää peliä suosittelisit vaikkapa sadepäivän tekemiseksi, talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas Suomen Pankin rahamuseosta?

-       Taloussankari on digitaalinen roolipeli, jota pääsee pelaamaan myös Suomen Pankin Rahamuseossa kosketusnäytöllä. Peli on suunnattu noin 13–17-vuotiaille. Pelissä pääsee tekemään päätöksiä talouden hallinnan eri tilanteissa ja saa palautetta päätöksistään. Peli on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, joten pelillä voi opetella vierasta kieltäkin. Peli on Nordean, Pörssisäätiön ja Talous ja nuoret TATin yhdessä kehittämä.

-       Pengalabbet on Ekonomiska Museetin kehittämä ruotsinkielinen peli, jossa valitaan jokin ammattirooli ja sen kautta mietitään, mihin ammatin palkka riittää.

-       Lukuisat lautapelit, kuten esimerkiksi Monopoli, jossa opetellaan markkinataloutta ja pelataan rahan kanssa tai esimerkiksi SIM City, jossa pelaaja toimii kaupungin pormestarina. Sitten on esimerkiksi Paris Connection, jossa pelaajat rakentavat rataverkkoja Pariisista muualle Ranskaan.”

Minkä ikäisille pelit on tarkoitettu?

”Pelejä on ala- ja yläkoululaisille. Esimerkiksi Zaldo-oppimisympäristö on tarkoitettu talousopetukseen 4-luokalta lähtien. Hyvinkin nuorille on perinteisiä lautapelejä, kuten Afrikan tähti. Se opettaa taloutta, sillä siinä toimitaan rahan kanssa ja pelaaja joutuu miettimään, miten hän rahaa käyttäisi, menisikö lentämällä vai lautalla vai jalkaisin. Virtuaaliset pelit on tehty usein yläkoululaisille. Roolipelaamista on tarjolla sekä ala- että yläkoululaisille. Sellainen on TATin Yrityskylä-konsepti, jonka voi liittää kouluopetukseen.” 

Sopivatko nämä pelit myös aikuisille?

”Kaikki voisivat pelata taloutta opettavia pelejä. Talousasiat eivät ole selviä vanhemmillekaan ihmisille. Esimerkiksi maksuhäiriöisissä on valitettavasti uutena ongelmaryhmänä henkilöt, jotka ovat vastikään jääneet eläkkeelle eivätkä ole osanneet sopeuttaa menojaan.

Esimerkiksi Taloussankari on siitä hyvä peli, että se kannustaa vanhempia pelaamaan lasten kanssa. Samoin on laita Takuusäätiön ja Marttaliiton yhdessä kehittämän Välttämätön, tarpeeton, turha -pelin kanssa. Nämä pelit tarjoavat hyviä keskusteluaiheita valintojen tekemisestä. Tällaisia keskusteluja on hyvä käydä lasten tai nuorten kanssa.”

Mitä peleistä voi oppia?

”Päätöksentekoa ja resurssien käyttö sekä sitä, miten tehdä valintoja, kun resurssit ovat niukat. Kun tehdään yksi valinta, suljetaan muut vaihtoehdot pois. Koko elämä on täynnä suuria valintoja. Peleissä opetellaan, millä perusteella päätökset tehdään. Samalla opitaan talouden hallintaa ja talousasioiden hoitamista. Pelillä on usein jokin tavoite ja tietyt säännöt. Sääntöjen perusteella ratkeaa, kuka on pelin voittaja ja millaisella toiminnalla päätyy pelin voittajaksi. Peleissä oppiminen tapahtuu vähän vahingossa, oivalluksena ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. 

Onko jotain, mitä voisi pelata, jos ei ole nettiyhteyttä eikä lautapeliä? 

”Takuusäätiön kehittämän Riittääkö rahat -pelin pelilaudan voi itse tulostaa ja tehdä itse kortit. Pelissä opetellaan henkilökohtaista talouden hallintaa. Siinä pelataan itseä vastaan. Pelissä voi ostaa esimerkiksi torilla myytäviä herkullisia donitseja tai maksaa Netflixin tai Spotifyn käytöstä, uimahallissa käynnistä jne.”

Onko peleistä saaduista opeista hyötyä myös oikeassa elämässä?

”Taloustaitoja oppii toki koulussa ja vanhemmatkin opettavat lapsiaan, mutta pelejä kannattaa myös hyödyntää, koska pelaaminen on kuitenkin pääsääntöisesti hauskaa. Ihmisten asenne pelaamiseen on myönteinen. Oppi uppoaa silloin paljon paremmin.” 

Museoon pelaamaan

Snellmaninkadulla Helsingissä sijaitseva Suomen Pankin Rahamuseo on oiva sadepäivän vierailukohde, sillä museo on maksuton ja siellä voi raha-asioihin tutustumisen ohessa pelata pelejä.

Rahamuseon tiloissa ei ole mitä tahansa pelejä, vaan ne liittyvät kaikki jollain lailla rahaan ja talouteen.

Suomen Pankin Rahamuseossa voit pelata mm.
-       Taloussankaria
-       Välttämätön, tarpeellinen ja turha -korttipeliä, jossa voit pohtia, millaisia asioita tai kulutushyödykkeitä pidät elämässä kaikkein tärkeimpinä ja mistä taas voisit luopua.
-       Tietovisaa, jossa voit testata rahaan liittyviä tietojasi.

Välttämätön, tarpeellinen, turha -peli Rahamuseossa.

Kuva: Jaakko Koskentola/Suomen Pankin rahamuseo

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti