veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Inari Krohn kuvittaa luontoa

12.5.2017

Inari Krohn (s. 1945) on yksi Suomen suosituimmista pitkän linjan taidegraafikoista. Krohnin teokset ovat vahvasti symbolistisia, ja ne kestävät sekä aikaa että katseita. Myös Kaukoidän eksotiikka näkyy hänen töissään.

Inari Krohn: Pesä nukkuu. 1980. Viivasyövytys. 26,50 cm x 28,80 cm. Kuva Kansallisgalleria/Kiasma/Nana Hietanen. © Inari Krohn

Inari Krohn opiskeli Suomen taideakatemiassa vuosina 1965–1969. Vuonna 1971 hän opiskeli Ranskassa Aix-en-Provencessa Ecóle des Beaux Arts -taidekoulussa.

Krohn debytoi vuonna 1968 öljymaalauksilla. 1970-luvulla Krohnin maalausten aiheet olivat poliittisia. Tämän jälkeen hän kiinnostui enemmän luontoon liittyvistä aiheista sekä grafiikka- ja akvarellitekniikoista.

Inari Krohn on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisäksi hän on pitänyt lähes muutaman vuoden välein omia näyttelyjä.

Inari Krohn toimi Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina vuosina 1995–1998, ja hän on toiminut opettajana sekä Lahden taidekoulussa että Kuvataideakatemiassa.

Krohnin teoksia tasaisesti tarjolla

Taiteen ensimarkkinoilla Inari Krohnin teoksia on tasaisesti tarjolla, sillä taiteilija pitää edelleen aktiivisesti näyttelyjä, ja hänen teoksiaan on mahdollista myös lainata taidelainaamoista.

Taiteen jälkimarkkinoilla Krohnin töitä näkee harvakseltaan. Yksi syy tähän on taiteilijan aktiivinen tuotanto. Keräilijät odottavat uusia teoksia, joten jälkimarkkinat ovat hiljaisemmat.

Huutokaupoissa Krohnin töitä on myyty noin 200–1 500 eurolla. Grafiikan hinnat ovat melko tasaiset vaihdellen teoksen koon ja sarjan suuruuden mukaan. Myös myyntipaikka vaikuttaa hintaan.

Krohnin töiden väärennöksiin en ole koskaan törmännyt ja uskon, ettei vaaraa väärennöksistä ole. Krohnin 1980- ja 1990-lukujen tuotanto on kiinnostavaa, ja tuolloin valmistuneisiin teoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, kun lähtee ostoksille huutokauppaan.

Vaikka Inari Krohn tunnetaan ennen kaikkea grafiikastaan, kannattaa harkita vakavasti ostoa, jos tarjolla on hänen maalauksiaan. Uskon, että niiden hinnat pysyvät vakaina ja ehkä jopa kaksinkertaistuvat tulevaisuudessa.

Krohnin teos nostaa taidekokoelman arvoa

Krohnin teokset eivät ole varsinaisina sijoituskohteita, mutta ne ovat suosittuja ja haluttuja ja säilyttävät siksi todennäköisesti hyvin arvonsa. Krohnin teos on hyvä hankinta taidekokoelmaan, ja se nostaa kokoelman arvostusta.

Inari Krohn sai Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalin 1996.

Inari Krohnin teoksia on tänä kesänä nähtävänä ja myynnissä Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla. Taidekeskus Salmela on avoinna 10.6.–13.8. joka päivä 11–18.

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & raha