veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ensi kertaa pakun rattiin? Näin ajat pakettiautoa

Ensi kertaa pakun rattiin? Näin ajat pakettiautoa
18.9.2017

Pakettiauton pyörittely ahtaissa paikoissa sujuu vain, jos osaa peruuttaa autoa sivupeilien avulla. Pakettiauton hallintalaitteisiin pitää ehdottomasti tutustua ennen kuin lähtee ajamaan.

Vaikka pakettiautojen ajettavuus on jatkuvasti lähestynyt henkilöautoja, pakun ajaminen poikkeaa niistä monin tavoin. 

Niin sanottu tonniluokan pakettiauto, kuten Volkswagen Transporter tai Ford Transit Custom, poikkeaa varsinkin pitkänä versiona selvästi mitoiltaan henkilöautosta.

Isot Ford Transitit ja Mercedes-Benz Sprinterit vaativat vielä enemmän pelisilmää. Pakettiauton korkeuden pitää olla kuljettajan tiedossa etenkin silloin, kun autolla ajetaan porttikäytävistä tai sisälle halleihin.

Pakettiauton pyöritteleminen ahtaissa paikoissa sujuu vain, jos autoa osaa peruuttaa sivupeilien avulla. Yleensähän pakuissa ei näe kunnolla, jos ollenkaan taaksepäin ikkunoiden läpi. Sivupelit pitää säätää kohdalleen, ja peruuttaessa niitä voi kääntää vielä tavallista enemmän alaspäin, että näkee, missä takapyörät kulkevat. 

Rauhallisuus on valttia

Pakettiauton hallintalaitteisiin pitää ehdottomasti tutustua ennen ajoon lähtöä. Jos auto ei ole tuttu, pyydä vuokraamon edustajaa opastamaan niiden käytössä.

Yleensä pakettiautoissa istutaan henkilöautoja ryhdikkäämmässä ajoasennossa, joka pitää säätää sellaiseksi, että ratin takaa yltää ajossa tarvittaviin hallintalaitteisiin ja pystyy tarvittaessa polkaisemaan jarrupoljinta täydellä voimalla.

Vanhoissa pakettiautoissa ohjausvälitys voi olla sen verran hidas, että risteyksissä kääntymiseen kannattaa varata aikaa. Vaihteensiirto vaatii usein rauhallisia määrätietoisia otteita. Vaihdekepin kanssa ei saa hosua. 

Tunne pakettiauton omituisuudet

Osassa autoista on merkkikohtaisia erikoisuuksia, jotka pitää tuntea. Esimerkiksi Mercedes-Benzillä ajettaessa on ehdottoman välttämätöntä tietää, että tuulilasin pyyhkijät käynnistetään oikeanpuoleisen viiksen ylös-alas-liikuttelun sijaan vasemmanpuoleisen viiksen päätä kiertämällä.

Kun vastaantuleva rekka-auto roiskauttaa tuulilasin täyteen vettä ja kuraa, katastrofi on käsillä, jos Mersussa tarttuu oikeanpuoleiseen viikseen eivätkä pyyhkimet värähdäkään, sillä automaattivaihteisissa versioissa viiksi toimii vaihteenvalitsimena. Henkilöautojen ohella tämä pätee myös Vito-pakettiautoon.

Kun kuormaat pakettiautoa, muista, että kaikki, mikä ei ole kiinni tai ei ole kiilattu yhteen toisten tavaroiden kanssa, lähtee liikkeelle ensimmäisessä kunnon jarrutuksessa. Särkyvät tavarat ovat tämän jälkeen entisiä.

Vinkkejä pakettiauton vuokraajalle

  • Pakuovelle.comin blogeissa on julkaistu pakulla ajamisen aakkoset. Ne ovat yksi hyvä lähtökohta pakettiautoihin perehtymiseen.
  • Kun vuokraat pakettiauton, käy ajokin ulko- ja sisäpinnat läpi. Ota autosta valokuvia ja kuvaa varsinkin sellaiset kohdat, joissa on aiempia käytön jälkiä.
  • Kokeile auton moottorin ja vaihteiston toimintaa ja kuuntele, ettei niistä kuulu ylimääräisiä kolinoita ja että vaihteet kytkeytyvät moitteetta. Tarkista, että auton renkaissa on kulutuspintaa ja että talvirenkaissa on nastat tallella.
  • Katso, onko kuormatilassa sidontalenkkejä tai muita kuormaamiseen liittyviä varusteita.
  • Jos pakettiauton mukana tulee nokkakärryt, ne helpottavat tavaroiden liikuttelua huomattavasti.
  • Pysäköintihalleissa ja muissa matalissa paikoissa liikuttaessa pakettiauton korkeuden pitää olla kirkkaana mielessä. Se ei mahdu menemään samoista paikoista kuin henkilöauto.
  • Pakettiauton akseliväli on usein henkilöautoja pidempi, joten se ei käänny samoissa tiloissa kuin henkilöauto, mutta ennen kaikkea on muistettava, että ahtaissa kulmauksissa se leikkaa käännöksissä huomattavasti enemmän, joten niin seinien kulmat, liikenteenjakajat kuin muutkin esteet on kierrettävä riittävän kaukaa.

Aiotko vuokrata pakettiauton? Millaisia pakettiautoja on tarjolla? Mitä pakun vuokraaminen maksaa? Pakettiauton vuokraamisesta kerrotaan syyskuun Taloustaidossa. Veronmaksajien jäsenenä voit lukea näköislehden verkossa.

Juha Partanen

Rahat, verot, työ & eläke, koti