veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ejnar Kohlmannin perinteiset lintumaalaukset kiehtovat keräilijöitä

Ejnar Kohlmannin perinteiset lintumaalaukset kiehtovat keräilijöitä
12.6.2020

Ejnar Kohlmann (1888–1968) on suomalainen taidemaalari, jonka lintuaiheiset teokset ovat jääneet monien keräilijöiden mieliin.

Kohlmann osallistui taisteluihin ensimmäisessä maailmansodassa Saksassa ja toimi sen jälkeen Suomen armeijassa lähettiupseerina ja tehtaassa varastonhoitajana.

Hän aloitti työt taiteilijana vasta vuoden 1931 jälkeen ja toimi tässä ammatissa kuusi vuotta. Varsinaista taiteilijan koulutusta Kohlmannilla ei ollut. 

Kohlmann osallistui myös talvisotaan. Taiteilijan ura jatkui 1950-luvulla, kun hän muutti Ruotsiin 1951. Siellä syntyivät myös Kohlmannin uran parhaat maalaukset. Aktiivisimmillaan taiteilija oli 1940-luvun lopulta 1960-luvulle.

Taiteilijana Kohlmann oli tuottelias, ja hänen teoksiaan on silloin tällöin myynnissä taidemarkkinoilla. Tänä keväänä olen saanut useita tiedusteluja teosten sopivuudesta sijoituskohteeksi.

Kohlmannin klassinen tyyli sopii moneen makuun

Kohlmann oli tunnettu erityisesti eläinaiheistaan, vaikka hän maalasi myös maisemia. Taiteilijan aiheet ja taiteellinen toteutustapa on sen verran klassisia, että hänen teoksensa sopivat monen taidetta hankkivan makuun.  

Huutokauppatalo Bukowskisilla on myyty viime vuosina Ejnar Kohlmannin teoksia 140–1 900 eurolla, joten hintaeroja löytyy. Myös teosten laatu vaihtelee, ja tämä laskee hintoja.

Ejnar Kohlmannin teokset eivät ole sijoituskohteita, mutta parhaat niistä sopivat keräilijöille. Eläinaiheiset maalaukset ovat muita kalliimpia.

Jos haluaa hankkia arvonsa säilyttävän Kohlmannin teoksen, suosittelen, että keräilijä keskittyy lintuaiheisiin öljymaalauksiin. Korkeimmat hintanoteeraukset on tehty kotkista, riekoista, pyistä, metsoista, teeristä ja merikotkista. Myös hirviaiheisista maalauksista on noteerattu korkealle.

Kohlmann signeerasi teoksensa 

Kaksikymmentä vuotta sitten Kohlmannin halutuimpien teosten hinnat olivat noin 2 000 euroa. Tuolloin alkanut taidemarkkinoiden noususuhdanne vähensi kuitenkin kiinnostusta Kohlmannin perinteisiin aiheisiin. Nyt nämä parhaat teokset ovat aavistuksen edullisempia.

Useimmat Kohlmannin maalaukset maksavat alle 1 000 euroa, edullisimmat muutamia satasia.

Pieni osa hänen eläinaiheisista maalauksistaan on kuitenkin niin kiehtovia ja vaikuttavia, että suosittelen harkitsemaan hankintaa, jos sellainen tulee vastaan taidekaupassa tai huutokaupoissa.

Parhaat teokset ovat yksityiskokoelmissa, ja niitä myydään silloin tällöin. Mielenkiintoisimmat lintumaalaukset Kohlmann teki 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulta.

Jos ostat teoksen, tarkista, että se on signeerattu. Kohlmann signeerasi kaikki maalauksensa koko nimellään, veti pitkät viivat alas j:n, K:n ja viimeisen n-kirjaimen kohdilla. Lisäksi hän laittoi pisteen vuosiluvun jälkeen. 

Pauliina Littorin

KUVAT Kuvia Ejnar Kohlmannin teoksista löytyy mm Googlen kuvahaulla.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti