veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Dronet pörräävät taas – muistatko lennättämisen pelisäännöt?

Dronet pörräävät taas – muistatko lennättämisen pelisäännöt?
14.5.2024

Säiden lämmetessä tuhannet dronet surisevat jälleen taivaalla ympäri Suomea. Tällä hetkellä rekisteröityneitä droneoperaattoreita on yli 17 800 ja kauko-ohjaajia yli 27 000.

Jos drone painaa 250 g tai enemmän tai se on varustettu kameralla tai muulla henkilötietojen tallennukseen kykenevällä anturilla, käyttäjän pitää rekisteröityä operaattoriksi. Kauko-ohjaaja vastaa taas itse dronen lennätyksestä.

Operaattori ja kauko-ohjaaja voivat olla sama henkilö. Operaattori voi myös vastata useammasta kauko-ohjaajasta.

Riippuen käytettävästä dronesta ja ympäristöstä on pilotin tarvittaessa suoritettava verkkoteoriakoe ja perehdyttävä lennättämisen pelisääntöihin. 

"Muistathan varmistaa ennen lennätyskauden alkua, että operaattorikautesi on voimassa ja operaattoritunnuksesi on kiinnitetty dronen kylkeen. Itse dronea ei tarvitse rekisteröidä Traficomille. Jos vaihdat dronea tai hankit niitä lisää, sama operaattoritunnus käy kaikkiin, kunhan tunnus on vain voimassa", sanoo ylitarkastaja Mikko Liukkonen Traficomista tiedotteessa.

Suomessa rekisteröitynyt operaattori voi lennättää dronea myös muissa EU-maissa. Lennättäminen ilman operaattoriksi rekisteröitymistä on laitonta. Silloin syyllistyy muun muassa ilmailurikkomukseen.

Tarkasta drone talven jäljiltä

Talvisäilytyksen jälkeen drone kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen ensimmäistä lennätystä ja ensimmäisen lennätyksen aikana.

Talvisäilytyspaikka tulisi olla kuiva ja lämmin sisätila. Kostea ja kylmä ulkovarasto voi muun muassa heikentää sähköjärjestelmien kuntoa.

"Ensimmäinen lennätys tulee tehdä varovasti, varsinkin jos edellisestä kerrasta on pidempi aika, jotta drone pysyy varmasti hallinnassa. Varmista moottoreiden ja potkureiden kunto ja seuraa akkujen toimintaa. Päivitä tarvittaessa dronen ohjelmisto ja varmista paikkatietoisuustoiminnon toimivuus, jos drone on sellaisella varustettu", Liukkonen sanoo.

Näin keväällä on syytä huomioida lennättämisessä myös luonto ja eläimet. Lennättämistä olisi hyvä välttää lintujen mahdollisilla pesimäalueilla huhtikuulta heinäkuulle.

Testaa missä voit lennättää

Traficomin testillä voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit lennättää jo ostettua tai hankinnassa olevaa dronea. Dronen lennättämiseen tuli muutoksia tämän vuoden alussa, kun droneasetuksen siirtymäkausi päättyi.

Vuoden alusta uusien, markkinoille saatettavien dronejen tulee olla varustettu C-luokituksesta kertovalla merkinnällä, jotta niitä voidaan käyttää ns. avoimessa kategoriassa. Asetus mahdollistaa kuitenkin jo käytössä olevan tai markkinoille saatetun dronen käytön jatkossakin.

Lisätietoa testistä, turvallisesta lennättämisestä, rekisteröitymisestä ja kokeen suorittamisesta löydät Droneinfo.fi-verokkosivuilta

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti