veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Upeita ilmakuvia droonilla – lähes jokaisen lennättäjän pitää rekisteröityä

Upeita ilmakuvia droonilla  – lähes jokaisen lennättäjän pitää rekisteröityä
7.6.2022

Lentävä robottilennokki eli drooni voi viedä kameran paikkoihin, joihin ihminen ei pääse. Lennättäminen on hauskaa ja tarjoaa myös ulkoilua. Drooneja löytyy niin aloittelijalle kuin tavoitteelliselle hifistelijälle. Lennokin näköisillä drooneilla harrastetaan taitolentoa. Missä robottilennokilla saa lentää ja kuka voi tarttua ohjaimiin?

1. Moneen menoon

Droonin voi rakentaa itse, ostaa marketista tai erikoisliikkeestä tai tilata verkosta. Hinnat alkavat muutamista kympeistä, mutta suorituskykyiset kopterit maksavat satoja tai tuhansia euroja. Tuttu droonityyppi on niin sanottu nelikopteri, jossa on neljä uloketta ja niiden päässä pyörivät potkurit. Laite voi painaa alle 250 grammaa, tai jopa 25 kiloa.

Mieti, mitä haluat tehdä droonillasi. Kuinka moneen lentominuuttiin akku saisi riittää ja kuinka kauas ohjauksen pitäisi kantaa? Ohjaatko kaukosäätimellä vai puhelimella? Tarkista onko laitteessa mukana kamera ja mikä on kuvan laatu. Näetkö mobiililaiteelta, mitä drooni on kuvaamassa? GPS-paikannustekniikka ja automaattinen kotiinpaluu-toiminto tuovat lisäturvaa.

2. Liity rekisteriin

Lähes jokaisen droonia lennättävän pitää rekisteröityä operaattoriksi. Näin vaativat EU:n dronesäännöt. Ilman operaattoritunnusta saa lennättää vain alle 250 grammaa painavia kamerattomia, tai leluiksi määriteltyjä koptereita. Rekisteröidy Traficomin verkkopalvelussa osoitteessa droneinfo.fi. Rekisteröitymismaksu on 30 euroa yhdeksi vuodeksi, 75 euroa kolmeksi vuodeksi ja 100 euroa viideksi vuodeksi. Operaattorin rekisteritunnus merkitään jokaiseen drooniin,

Yhdellä operaattorilla voi olla useampia kauko-ohjaajia. Huomaa, että alle 12-vuotias saa lennättää laitetta vain aikuisen seurassa. Jos haluat vapautuksia ikärajasta, voit liittyä lennokkikerhoon ja käyttää niiden jäsenilleen tarjoamia lennätyskenttiä. Toki silloin on noudatettava kerhon sääntöjä ja ohjeita.

3.  Opiskele netissä

Kauko-ohjaajan pitää perehtyä lennättämistä koskeviin sääntöihin. Jos droonisi painaa yli 500 grammaa, suorita verkkoteoriakoe. Sen on suorittanut jo 15 000 henkilöä. Oppimateriaalit ja koe löytyvät droneinfo.fi:stä. Jos haluat lennättää yli 500 grammaa painavaa dronea lähempänä kuin 150 metrin päässä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueista, tarvitset myös valvotun lisäteoriakokeen ja omatoimisen käytännön harjoittelun.

Pidä kauko-ohjaajan todistus aina mukana lennättäessäsi. Traficom ja poliisi valvovat ilmailua. Huomaa, että tavallinen harrastaja ei saa kuljettaa droonilla tavaraa paikasta toiseen. Siihen tarvitaan toimintalupa, joka haetaan erikseen Traficomilta.

4. Missä saa lennättää?

Ilmatila on yhteinen ja periaatteessa kaikkialla saa lentää. Kauko-ohjaajan tulee kuitenkin pitää drooni näkyvissään ja etäällä kohteista, joihin osuessa voi aiheuttaa vahinkoa. Enimmäislentokorkeus on 120 metriä. Minimietäisyyteen pätee yli 500 gramman laitteilla 1:1-sääntö: jos olet kolmen metrin korkeudessa, pidä kolme metriä etäisyyttä. Kuinka lähellä ihmisiä voi lentää? Siihen vaikuttaa droonin paino. Väkijoukkojen päällä lentäminen on luvanvaraista.

Tarkista droneinfo.fi:stä, missä sijaitsevat lentokielto- ja rajoitusalueet Niitä ovat esimerkiksi lentokentät ja ilmailukerhojen lentoalueet sekä tiettyjen teollisuuslaitosten, ydinvoimaloiden ja valtionjohdollisten rakennusten ilmatilat. Sotilasalueiden kuvaaminen on kiellettyä, paitsi Puolustusvoimien erityisluvalla. Noudata myös lakeja kotirauhan kunnioittamisesta, tietosuojasta ja luonnonsuojelusta. Pesimäaikana pidä riittävä etäisyys lintuihin.

5. Tarvitaanko vakuutus?

On aika normaali harmituksen aihe, että menettää kopterin hallinnan ja se törmää johonkin. Mikäli tapahtuu vahinko tai onnettomuus, viranomaiset selvittävät, kuka on korvausvelvollinen. Avoimessa kategoriassa, johon ei tarvita toimintalupaa, ilmailuvakuutus ei ole pakollinen alle 20 kiloa painavalle droonille. Vakuutuksissa on paljon yhtiökohtaisia eroja, joten vertaile niitä tarkasti.

Operaattorit rekisteröidään avoimeen kategoriaan riskin mukaan näin: A1 = alle 500 g laitteille, A2 = 500g–2 kg laitteille, jotka kuitenkin haluaisivat lentää lähellä ihmisiä ja rakennuksia ja A3 = alle 25-kiloiselle, kun lennättää riittävän kaukana rakennetuista alueista.  

Neuvot droonin lennättäjälle antoi erityisasiantuntija Patrik Söderström Traficomista.

Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti