veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Designin arvostus ennätyskorkealla

Designin arvostus ennätyskorkealla
11.5.2017

Kevään arvohuutokaupat niin Suomessa kuin Ruotsissakin ovat osoittaneet, että skandinaavisen designin arvostus on nyt korkeammalla kuin koskaan aiemmin.

Skandinaavisen designin kansainvälisen arvostuksen mittarina voi pitää chicagolaisen, korkealaatuiseen designiin erikoistuneen Wrightin huutokauppaa 18.5.

Kohteita näyttäisi olevan jopa aiempaa enemmän, ja suomalaisia esineitä on aiempaa useammilta taiteilijoilta. On Alvar Aallon huonekaluja, Paavo Tynellin valaisimia, keramiikkaa viideltä suomalaistaiteilijalta. Tarjolla on myös designlasia. Onpa joukkoon päässyt myös mm. Gunvor Olin-Grönqvistin Arabialle suunnittelema keramiikkalautanen, josta arviohinta on melkoisen korkea eli 2 000–3 000 euroa. Lautanen on kooltaan 60 x 28 x 5 cm.

Merkittävä osa esineistä on tullut myyntiin floridalaisen keräilijän kokoelmista.

Skandinaavista pelkistettyä linjaa edustavat huonekalut ovat huutokaupassa näyttävimmin esillä. Niitä on erityisesti Tanskasta. Ruotsalaista designia edustavat jälleen erityisesti signeeratut matot, joita on tarjolla kuitenkin aiempaa vähemmän. Wrightilla oli aiemmin yksi pelkästään näihin mattoihin erikoistunut huutokauppa, mutta sen tarjonta tulvahti liian suureksi jopa Yhdysvaltain designmarkkinoilla.

Bukowskisilla ruotsalaisia mattoja

Ruotsalaismattoja on ollut myynnissä jatkuvasti myös tukholmalaisissa arvohuutokaupoissa, ja tarjonnan kasvusta huolimatta monista matoista on maksettu huippuhintoja. Asiaan tarkemmin perehtymättömän kannattaa arvostaa erityisesti AB Märta Måås-Fjetterströmin kutomon mattoja ja seinävaatteita, mutta toisaalta hintaerot suunnittelijoiden välillä ovat erittäin suuret.

Kallein Bukowskisilla myyty matto oli Barbro Nilssonin suunnittelema ja AB Märta Måås-Fjetterströmillä valmistettu signeerattu matto kooltaan 387,5 x 304 cm, joka myytiin noin 45 000 eurolla huutomaksuineen. Hinta nousi lähtöhinnastaan noin kaksinkertaiseksi. Kuvioinniltaan tavanomaisesta poikkeava matto on vuodelta 1967, ja siinä on pieniä käytön jälkiä näkyvillä. Kuva Bukowskis

Bukowskisin Tukholman Modern Art + Design -huutokaupassa oli tarjolla peräti yli 40 ruotsalaista designmattoa.Ne kävivät varsin hyvin kaupaksi isosta tarjonnasta huolimatta.

Bukowskisin huutokaupassa olleet suomalaiset designesineet arvostettiin myös varsin korkealle. Hyvinä esimerkkeinä olivat Rut Brykin lintureliefi, josta maksettiin pienistä reunavioista huolimatta noin 9 000 euroa sekä Birger Kaipiaisen lintuvati, joka nousi noin 20 000 euroon.

Birger Kaipiaisen keramiikkavadista maksettiin Bukowskin Tukholman Modern art  & design -huutokaupassa lähes 20 000 euroa. Se on Arabian tuotantoa noin vuodelta 1982. Vadin halkaisija on 56,5 cm ja korkeus 12 cm. Se on ostettu alun perin Höganäsin museossa olleen ”Arabia 50 vuotta” -näyttelyn yhteydessä. Kuva Bukowskis

Kirves ja pölkky

Varsin ristiriitaisia tunteita herättävä moderni veistos oli tarjolla tukholmalaisessa Stockholm Auktionsverkin huutokaupassa 11.5. Kuvanveistäjä on Dick Bengtsson (1936–1989), ja veistoksen nimi ytimekkäästi Kirves – Yxan.

Veistos on kaksiosainen eli kirveen saa irti puupölkystä kääntämällä, kuten jokainen mökkiläinen taiteen ulkopuolisessa reaalimaailmassa tietää. Pölkky on maalattu. Teos on aiemmin vaihtanut omistajaa samaisen Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa runsaat 10 vuotta sitten. Teoksen arviohinta oli nyt 4 000–5 000 euroa.

Dick Bengtssonin Kirves-veistos jäi Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa myymättä, kun asiakkaat eivät olleet valmiita maksamaan siitä 4 000–5 000 euron arviohintaa. Kuva Stockholms Auktionsverk

Ainakin tuon veistoksen kaveriksi sopisi hyvin niin ikään Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokaupassa myyty Axel Einar Hjorthin Utö-jakkara, joka on peräisin 1930-luvulta ja tehty ruotsalaista tavarataloketjua NK:ta (Nordiska Kompaniet) varten.

Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa myyty Axel Einar Hjorthin jakkara nousi huutokaupassa huutomaksuineen noin 8 000 euroon, joten se oli varmasti hyvä sijoitus entiselle omistajalleen, joka oli ostanut sen joskus 1960-luvulla. Silloin ei Hjorthin jykeviä ja talonpoikaismaisia huonekaluja osattu arvostaa läheskään niin paljon kuin nykyisin. Jakkaran korkeus on 35,5 cm ja pituus 59 cm. Kuva Stockholms Auktionsverk

 

Arvokas rupla Holmastolla

Rahaliike Holmaston seuraavassa huutokaupassa 20.5. on myytävänä todellinen harvinaisuus, jonka autenttisuutta ei kuitenkaan sataprosenttisesti pystytä takaamaan. Kysymyksessä on ruplan kolikko vuodelta 1762, jonka melkoisella varmuudella oletetaan olevan koeraha. Kolikon lähtöhinta on peräti 50 000 euroa.

Toukokuussa on useita muitakin merkittäviä arvohuutokauppoja – esimerkiksi Bukowskis Helsingin Art & Antiques -huutokauppa, joka käynnistyi nettihuutokauppana 11.5., Bukowskisin Tukholman kellohuutokauppa 16.5., Helanderin huutokauppa 13.–14.5., Hagelstamin Classic-huutokauppa 18.5., Aleksin sekä Annmari´sin huutokaupat 25.5. ja Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokauppa 26.5.

Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa on filatelian ulkopuolelta varsin harvinainen kohde eli suomalaista valmistetta oleva Buufos-pienoistykki, joka on lavetilla. Sen pituus on 63 cm ja lähtöhinta vain 50 euroa. Kuva Suomen Filateliapalvelu

Suomalaiset ja suomalaissyntyiset valokuvataiteilijat ovat hyvin edustettuina Tukholman Bukowskisin Contemporary-huutokaupassa, joka pidetään 16.5.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti