veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Arvotavaraa huutokaupasta osamaksulla

Arvotavaraa huutokaupasta osamaksulla
25.8.2016

Yhä useampi tekee huutokaupassa tarjouksensa nykyisin netissä ennakkoon vaivautumatta itse vasarahuutokauppapaikalle, ja todennäköisesti yhä useampi huutokauppatalo siirtyy ainakin osittain pelkästään netin kautta tapahtuviin huutokauppoihin. Tampereella kaupankäyntiä vauhditetaan mm. mahdollistamalla huutokauppaostosten maksaminen myös osamaksulla.

Suomen tasavallan Vartio-osaston veteraanimerkki vuodelta 1918 myytiin Helanderilla runsaalla 1 500 eurolla.

Arvohuutokaupat olivat vielä muutama vuosi sitten lähes tungokseen asti täynnä ostajia ja varsinkin uteliaita. Nyt osanotto on vähentynyt ja miksipä siellä istuisi tuntikausia odottamassa, milloin itseä kiinnostavat kohteet tulevat myyntiin. Jos on kiinnostunut ennakkoon parista esineestä, toinen saattaa olla huutokaupattavana vaikkapa heti alussa ja toinen vasta tuntien jälkeen.

Pelkästään netin kautta tapahtuvien huutokauppojen suosion kasvu on kuitenkin ollut oikeastaan ennakoitua hitaampaa ainakin Suomessa. Jos katsoo vaikkapa Bukowskis Marketilla myytävänä olevia esineitä, Suomesta tarjonta on huomattavasti vähäisempää kuin Ruotsista.

Esimerkiksi elokuun puolivälin paikkeilla Tukholmasta oli tarjolla lähes tuhat esinettä, Göteborgista 550 ja Malmöstäkin 450 esinettä, mutta Helsingistä vain vajaat 300.

Netin merkityksen kasvua kauppapaikkana osoittaa sekin, että Pohjoismaiden johtava arvohuutokauppatalo Bukowskis vaihtaa toimitusjohtajaa, ja uudeksi on nimitetty Louise Arén, joka on yhtiössä vastannut nimenomaan digitalisoinnista ja nettikaupan kehittämisestä. Toki perimmäisenä tavoitteena on kannattavuuden kääntäminen nousuun – kova keskinäinen kilpailu kun rassaa huutokauppatalojen marginaaleja.

Bukowskin tyyppiset arvohuutokauppojen järjestäjät pystyvät saamaan nettikaupan asiakkaikseen keräilijöitä ympäri maailmaa, koska sen nettiluettelot ovat korkeatasoisia ja kuvaavat kohteen oleellisen tarkasti. Kysymys on ehdottomasta luottamuksesta huutokaupan järjestäjää kohtaan, jonka seurauksena netin kautta voidaan tehdä tuhansien eurojen tarjouksia.

Vaikka ostava asiakas on tärkeä, vähintään yhtä tärkeää huutokauppojen järjestäjälle on se, että arvo-omaisuuksistaan luopuvat saadaan yhtiön asiakkaiksi myyjinä. Kilpailijat katsovat kateellisina esimerkiksi Stockholms Auktionsverkin juuri myyntiinsä saamaa erittäin merkittävää taulukokoelmaa, johon kuuluu mm. Wassily Kandinskyn, Max Ernstin ja Victor Vasarelyn töitä.

Netti kansainvälistää

Filateliapalvelun 19.8. päättyneessä nettihuutokaupassa oli myynnissä erikoinen kohde, Zeppelin virhepainama 1830 pystyparina arkin reunalla. Kohde on postituore, ja alemmassa merkissä (ei virhepainamassa) on tyypillinen liimataittuma. Kohteen lähtöhinta oli 1 500 euroa, mutta siitä se nousi noin 2 400 euroon.

Nettihuutokaupat ovat tärkeitä erityisesti johonkin tiettyyn keräilyalueeseen keskittyville huutokauppayhtiöille, sillä näin tavoitetaan hyvin vaikkapa eri puolilla Suomea tai jopa eri puolilla maailmaa asuvat potentiaaliset ostajat.

Esimerkiksi Suomen Filateliapalvelun huutokauppoihin osallistuu ostajina ja myyjinäkin keräilijöitä usein yli 25 maasta.

Äskettäin päättyi Suomen Filateliapalvelu Oy:n on-line-huutokauppa, jossa omistajaa vaihtoi useampikin arvokas kohde.

Tuossa huutokaupassa oli myynnissä mm. poikkeuksellisen paljon lähtöhinnastaan noussut, tunnettuun Fabergén kokoelmaan kuulunut 10 kopeekan hammasvirheinen harvinaisuus. Sen lähtöhinta oli 100 euroa, mutta hinta nousi huutomaksuineen 20-kertaiseksi. Todellinen erikoisuus oli lähes kolme kiloa painanut laatikollinen karamellirasioita ja -kääreitä, kiiltokuvia sekä Mikkihiiri-aiheisia SOK-kääreitä paikkakuntanimin. Erän lähtöhinta oli vain 10 euroa, mutta siitä se nousi hämmästyttävään yli 3 500 euroon.

Suomen Filateliapalvelu kustantaa nykyisin myös filatelistien Raamattua eli Lape-luetteloa, jonka uusin painos on ilmestynyt äskettäin. Siinä on luetteloitu ja hinnoiteltu myös ns. omakuvamerkit. Kyseessä ovat kuitenkin viralliset Postin omakuvamerkit eikä siis sellaiset, joita kuka tahansa on voinut tilata vaikkapa omalla kuvallaan varustettuina.

Näitä Postin virallisia omakuvamerkkejä on tehty osoituksena yhteiskunnallisesti tärkeästä asemasta tai suuresta saavutuksesta, ja hyvänä esimerkkinä on tammikuussa julkistettu nuorten leijonien MM-jääkiekon kultamitalin saamisen kunniaksi painettu postimerkki.

Näitä erikoismerkkejä on luetteloinnista päätellen ryhdytty keräämään laajemminkin, ja ne saattavat vedota myös nuorempiin ikäpolviin, joita perinteisempien filateelisten kohteiden keräily ei ehkä enää niin paljon kiinnosta kuin vanhempia keräilijöitä.

Gunnel Nymanin arvostettu taidelasi Calla myytiin Helanderilla myös noin 1 100 eurolla eli samalla hinnalla kuin Toikan Kulorastas. Ainakin Callasta maksettua hintaa voi pitää kohtuullisena, sillä siitä on maksettu aiemmissa arvohuutokaupoissa 1 200-1 560 euroa. Ne olivat sentin, pari nyt myytyä korkeampia, mikä ei kuitenkaan oikeuta näin suuriin hinnaneroihin. Helanderilla myydyn Callan korkeus on 21 senttiä.

Ehkä joskus nousee arvossaan joku varsinainen omakuvamerkillä varustettu kirjekin, jonka vaikkapa joku ministeriksi myöhemmin päätynyt poliitikko on lähettänyt esimerkiksi jollekin missille. Mutta silloin ei enää ole kysymys niinkään filateelisesta kohteesta.  

Arvokas Nintendo

Helanderin huutokaupassa elokuussa oli myynnissä mm. 8-bittinen Nintendo-pelikonsoli. Vahvistaisiko huutokaupassa maksettu hinta – noin 1 000 euroa huutomaksuineen – arveluja siitä, että tämäntyyppiset varhaiset elektroniikkapelit voivat osoittautua hyviksi keräily- ja samalla sijoituskohteiksikin sähkömekaanisten laitteiden ohella, kun ne ovat olleet omalla alueellaan uranuurtajia?

Mukana tuli 42 peliä, valopistooli ja Game Genie yms. Ohjaimet eivät olleet alkuperäisiä.

Nyt maksettu hinta osoitti, että ainakaan amatööri ei sitä huutanut ja että laitteesta peleineen todella käytiin kilpahuutoa.

Aiemmin, tämän vuoden helmikuussa, myytiin Huutokauppahuone Aleksilla Nintendo Donkey Kong Jr., ja siitä maksettiin 110 euroa.

Juuri Nintendon Game & Watchit ja muut elektroniikkapelit mullistivat pelaamisen 1980-luvulla. Nettihuutokaupoissa ja kirppareilla Nintendoja voi saada muutamalla kymmenellä eurollakin, mutta pelimaailmaan perehtymätön ei pysty muutoin kuin hyvällä onnella ostamaan sellaisen mallin, joita alan keräilijät todella arvostavat.

Helanderin elokuun huutokaupassa myytiin tämä Oiva Toikan signeeraama Kulorastas runsaalla 1 100 eurolla huutomaksuineen. Linnun korkeus on 14 cm ja pituus 22 cm. Mukana on alkuperäislaatikko.

Arvotavaraa osamaksulla

Lähiaikoina arvohuutokauppojaan pitävät ainakin lempääläinen Huutokauppahuone Aleksi 11.9. ja tamperelainen Annmaris 13.9. Hagelstamin syksy alkoi kaksipäiväisellä kuukausihuutokaupalla 23.–24.8., ja Helanderin seuraava huutokauppa on 3.–4.9.

Annmariksen uusi maksukokeilu on kiinnostavaa seurattavaa. Siellähän mahdollistetaan huutojen maksaminen tarvittaessa myös erämaksuina eli osamaksulla. Tähän asti on arvohuutokaupoissakin yleensä lähdetty siitä, että huudot maksetaan käteisellä muutaman päivän kuluessa huutokaupan loppumisesta.

Saa nähdä, innostaako tämä impulssiostajia huutamaan aiempaa enemmän.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti