veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Arthur Heickell – tuottelias maisemamaalari myi itse teoksiaan

Arthur Heickell – tuottelias maisemamaalari myi itse teoksiaan
19.10.2020

Arthur Heickell (1873–1958) on suomalainen suosittu maisemamaalari ja samalla luultavasti myös tuotteliain. Taidemarkkinoilla on ollut vuosikymmenestä toiseen myynnissä lukuisia Heickellin teoksia.

Heickelliä on pidetty itseoppineena taiteilijana, vaikka hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja valmistui sieltä vuonna 1904. Hän opiskeli lisäksi kymmenen vuotta Saksassa Dresdenissä, Münchenissä ja Berliinissä heti Suomen opintojensa jälkeen.

Sotien välisen ajan taiteilija kierteli ympäri Suomea ja myi itse teoksiaan. Näin taiteilijasta tuli varsin pidetty eri puolella Suomea ja tämä näkyy edelleen taiteilijan suosiossa. Sotien aikana Heickell asui Ruotsissa ja signeerasi tuolloin teoksensa nimellä E. Johansson.

Heickell teki jonkin verran myös alttaritauluja sekä muotokuvia ja maalasi paljon merimaisemia sekä Lappi-aiheisia teoksia.

Heickellin teosten hinnat ovat olleet melko tasaisia, noin 300–2 300 euroa, harvemmin yli 1 000 euroa. Mutta erojakin löytyy, varsinkin, jos maisemakuvaus on keräilijän näkökulmasta nostalginen tai maisema on tuttu.

Pikkutarkat yksityiskohdat nostavat Heickellin maalauksen hintaa

Heickellin järvimaisema saattaa maksaa 300 euroa tai 2 000 euroa vaihdellen toteutustavan mukaan. Maalaukset, joihin taiteilija käytti selvästi enemmän aikaa ja teki pikkutarkkoja yksityiskohtia ovat arvostetumpia ja tämä näkyy näiden teosten hieman korkeampina hintoina. Joissakin Heickellin maalauksissa on myös todella kauniit kehykset.

Taidebuumin kuumimpina vuosina 1980-luvun lopulla näkyi selvästi, miten 16 500 markalla vuonna 1986 huutokaupattu Kapea salmi -maalaus stimuloi hintojen nousua seuraavissa huutokaupoissa. Kolme vuotta myöhemmin Käppyrämännyt iltavalossa -teoksen hinta oli jo nelinkertaistunut 63 000 markkaan. 1990-luvun alun lama laski hinnat entiselleen.

Arthur Heickellin teokset sopivat keräilijälle, sijoituskohteita ne eivät ole. Hänet luokitellaan taidemarkkinoilla keskitason taiteilijaksi sekä laadultaan että kiinnostavuudeltaan.

Etenkin Heickellin 1940-luvun järvimaisemakuvaukset ovat tällä hetkellä poissa muodista, ja niiden hinnat ovat pudonneet. On mahdollista, että näiden teosten hinnat eivät enää nouse korkeammiksi.

Silti jotkut Heickellin teoksista ovat jopa lumoavia.  Kun näkee taiteilijan parhaita maalauksia, ymmärtää, miksi hän on suosittu vuosikymmenestä toiseen.

Sijoittaja, tingi teoksen hinnasta

Jos kuitenkin haluaa ostaa sijoitusmielessä Arthur Heickellin maalauksen, on huolehdittava siitä, että hankkii sellaisen teoksen, joka mainitaan joissakin häntä käsittelevissä julkaisuissa. Lisäksi hinnasta pitää tinkiä kunnolla, jotta saa hankittua työn edullisesti. Keräilymielessä ostettaessa ostohinnalla ei ole niin suurta väliä.

Heickellin teokset ovat pääsääntöisesti keskikokoisia, mutta taiteilija teki myös pienempiä ja suurempia maalauksia. Hän signeerasi aina teoksensa.

Arthur Heickellin lapsista Paul, Torsten ja Oso ovat myös taiteilijoita. Oso on myös muotokuvamaalari.

Pauliina Laitinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti