veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ajoita kesärenkaiden vaihto kelien mukaan – viisi vinkkiä renkaanvaihtoon

Ajoita kesärenkaiden vaihto kelien mukaan – viisi vinkkiä renkaanvaihtoon
29.3.2021

Missä ja milloin ajat? Tämä ratkaisee, kannattaako autoon vaihtaa kesärenkaat jo pääsiäispyhinä vai vasta myöhemmin.

Uusi tieliikennelaki sallii keli- ja tilannekohtaisen harkinnan tiukkojen päivämäärinen sijaan. 

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää sitä edellyttää.

”Talvirenkaita voi kuitenkin edelleen käyttää myös muuna aikana, jos keliolosuhteet sitä vaativat. Useimmat autoilijat ovat varmasti käyttäneet kelien mukaista harkintaa jo vanhan lain aikaan talvirengaspakkoajan ulkopuolella. Tärkeintä on huolehtia, että alla on kelin ja siten myös lain edellyttämät renkaat”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen tiedotteessa.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä.

Vaikka etelässä olisikin jo kesärengaskelit, voivat olosuhteet muuttua pohjoisempaa kohti mentäessä hyvinkin nopeasti. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa. Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

  1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan ja mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.
  2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.
  3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot rengaspaineille selviävät auton ohjekirjasta.
  4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.
  5. Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen. 

RATSAA RENKAAT 2 EURON KOLIKOLLA! Kesärenkaat voi ratsata yksinkertaisesti kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään yli lain vaatimien rajojen. Huonokuntoiset renkaat on vaihdettava uusiin. Katso video: Ratsaa renkaasi 2 euron kolikolla >>

”Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Renkaiden kunnon lisäksi vaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden”, Heiskanen sanoo.

Märällä tienpinnalla renkaiden suorituskyky heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus (kesärenkailla 1,6 mm) urasyvyydessä on saavutettu. Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

Huonokuntoiset eli liian kuluneet renkaat ovat yleisin auton tekniikkaan liittyvä riski onnettomuuksissa. Myös keliin sopimattomat renkaat, väärä pyörimissuunta tai liian alhaiset rengaspaineet ovat merkittävinä riskitekijöitä.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti