veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Upeita viinejä Ranskan vatsassa Lyonissa

Upeita viinejä Ranskan vatsassa Lyonissa
13.3.2015

Harva kaupunki maailmassa tarjoaa niin paljon sekä esteettistä että gustatorista (makuaistiin liittyvää) mielihyvää kuin Lyon. Sitä ei suotta kutsuta maailman gastronomian pääkaupungiksi ja Ranskan vatsaksi.

577307 Blason de Bourgogne Macôn-Villages, Ranska, 11,50 e Kuva Alko

Vauraan Lyonin urbaani kulttuuri on jo kahden vuosituhannen ikäinen. Vanha kaupunki on suurelta osin peräisin 1300-luvulta. Vanhojen talojen kivijaloista löytyy lyonilaisen ravintolan perusyksikkö bouchon.

Nämä rustiikkiset, pienet ravintolat olivat alkujaan Lyonin silkkityöläisten ruokapaikkoja. Se näkyy edelleen ravintoloiden listoilla. Ruoka on yksinkertaista, runsasta ja melko raskasta, mutta samalla autenttista ja konstailemattoman herkullista.

Paikalliset perinneherkut, kuten hanhenmaksa, sisäelimet, makkarat (erityisesti andouillette) ja pateet ovat yleensä aina listoilla, samoin kalaherkuista haukiquenellit. Viini tarjoillaan 0,46 litran vetoisista karahveista. Suosituksia hyvistä bouchoneista kannattaa kysellä paikallisilta.

Lyonia on siunattu suotuisalla sijainnilla kahden merkittävän viinialueen välissä. Lyonista pohjoiseen alkaa Bourgognen viinialue, ja sen eteläisimmät osat Macôn ja Beujolais tulevat lähes kiinni Lyoniin. Niinpä yleisin karahvivalkoviini on täällä raikas Macôn (-Villages).

Punaviinit bouchoneihin tulevat puolestaan etelästä, josta alkaa Rhônen viinilaakso. Erityisesti Rhônen pohjoisosan St.Josephin punaviinit ovat suosittuja. Nämä huippualueiden perusviinit ovat laadukkaita ja kelpaavat mainiosti ateriaseuralaiseksi, vaikka viinilistoilta toki löytyy arvokkaampiakin pullotteita.

Lyonista ei voi puhua ottamatta esiin Paul Bocusen (s.1926) nimeä. Tämä vuosisadan keittiömestariksi nimetty ranskalainen näkyy Lyonissa kaikkialla, ei vähiten maailman kuuluisimman kokkikilpailun Bocuse d'Orin ansiosta. 

Bocuse oli niin sanotun Nouvelle Cuisinen pioneereja, joka kiinnitti huomiota annosten esillepanoon sekä ruuan ja valmistustapojen kevenemiseen. Hänen ravintoloitaan on kaupungissa useita.

Bocusen varsinainen oma ravintola on hieman Lyonin ulkopuolella, pienessä Collonges au Mont d'Orin kylässä. Ravintola on pitänyt hallussaan himoittujen Michelin-tähtien ylintä, kolmen tähden luokkaa katkeamatta 50 vuoden ajan. Itse tutustuin Bocuseen ja hänen ravintolaansa keittokirjan avulla vuonna 1989. Neljännesvuosisadan odotuksen jälkeen sain vihdoinkin tilaisuuden illastaa tuossa legendaarisessa ravintolassa tammikuussa 2015.

Ravintolan listalta löytyvät luonnollisesti kaikki suuret klassikot, kuten tryffelikeitto V.G.E., sianrakossa kypsennetty Bressen kana, meriantura á la Fernand Point sekä Mére Richardin juustot. Klassikot on myös valmistettu mitään muuttamatta, joten ruokaelämyksenä iltaa voi kutsua kirjaimellisesti historialliseksi. Kaikki on ammattitaitoista ja erinomaista, mutta 2010-luvun näkökulmasta voin ja kerman käyttö on huikean runsasta.

Aterialle 

008505 Cremant de Bourgogne, Ranska, 14,48 e

Paikallinen kuohuviini, jota voi täydentää myös mustaherukkaliköörillä.

  • Aperitiivi 

595507 Belleruche Blanc, Ranska, 13,50 e

Melko roteva, mutta raikas valkoviini.

  • Rapukeitto

005755 Ogier Heritage Les Moniales, Ranska, 11,35 e

Côte-du-Rhône villages -luokiteltu keskitäyteläinen punaviini.

  • Yrttinen porsaanfilee 

Kolme edullista 

440957 Merinos, Ranska, 8,98 e

Mehevän hilloinen punaviini Rhônen alueelta.

  • Lihapata 

569294 Albert Bichot Saint-Véran, Ranska, 9,98 e (0,375 l)

Laadukas valkoviini puolikkaassa pullossa.

  • Paistettu kuhafilee 

008863 Vouvray Tête de Cuvee Brut, Ranska, 15,89 e

Erittäin laadukas kuohuviini Rhônen alueelta Vouvraysta.

  • Lahjaksi 

Kokeile myös

0006341 Jules Bernolin Beaujolais, Ranska, 9,97 e

Miellyttävän marjaisa, hapokas ja kevyt punaviini.

  • Maksapatee

432037 Drouhin Moulin-á-Vent, Ranska, 14,99 e

Beaujolais’n alueen kyläviinejä, joissa enemmän luonnetta.

  • Paistettu maksa 

566424 Chateau de Viviers chablis, Ranska, 10,36 e

Raikas, peruslaatuinen chablis.

  • Haukipyörykät

Risto Karmavuo

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti