veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miten paljon lomareissulta saa tuoda juomia?

Miten paljon lomareissulta saa tuoda juomia?
28.5.2015

Oluet Tullin setvinnässä Länsisatamassa Helsingissä.

Tulli on siirtänyt alkuvuonna veroharkintaan lähes 200 matkustajien tuomaa alkoholierää. Veroharkintaan päätyneiden alkoholierien litramäärät vaihtelevat 20 litrasta 2 106 litraan. Kaikkiaan veroharkintaan on päätynyt alkuvuonna 112 000 litraa alkoholia.

”Lisäksi tulli on ottanut rannassa haltuun 23 alkoholierää, yhteensä 1ähes 10 500 litraa. Esimerkiksi parista tuhannesta litrasta mietoja alkoholijuomia tulee maksettavaksi 7 000 – 8 000 euroa veroja. Joissain tapauksissa maahantuonnista seuraa rikostutkinta”, valvontajohtaja Mikko Grönberg Tullista sanoo. 

Verovapaan alkoholintuonnin edellytyksenä on tuonti omaan käyttöön ja tuonti perheenjäsenille, sukujuhliin tai lahjaksi. Edellytyksenä verovapaaseen matkustajatuontiin on myös, että alkoholi kuljetetaan itse jalkaisin tai ajoneuvossa, jossa itse on kuljettajana tai matkustajana.

Mitä saa tuoda tulitta ja verotta EU-maista?

  • 110 litraa olutta
  • 10 litraa muita alkoholijuomia (yli 1,2 %, etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit)
  • 20 litraa välituotteita (max 22 % kuten aperitiivit mm. vermutit, katkerot, sherry)
  • 90 litraa viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

Siideriä ja long drinkkejä ei rinnasteta oluihin. Alkoholin eri ohjetasoja ja niihin kuuluvia juomia ei myöskään voi korvata toisella, jos ei tuo jotain toista.

Alkoholin matkustajatuonnin ohjetasot eivät ole tuontirajoituksia. Matkustaja voi tuoda alkoholia enemmänkin omaan käyttöönsä, mutta tarvittaessa on pystyttävä uskottavasti selvittämään, että ohjetasojen ylittävä osuus tuodusta alkoholista on tarkoitettu omaan käyttöön.

Perhe ja juhlat

Pääsääntöisesti perheenjäseniksi luetaan kaikki samassa osoitteessa asuvat ja samaan talouteen kuuluvat henkilöt. Kuitenkin, jos suoraan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevat sukulaiset (vanhemmat, lapset, isovanhemmat) tuovat toisilleen perhejuhliin (esim. häät, syntymäpäivät, muut suuret merkkipäivät) alkoholia vastikkeetta eli lahjana, katsotaan tällainen alkoholintuonti myös tuonniksi omaan käyttöön, vaikka sukulaiset eivät asuisi samassa osoitteessa ja kuuluisi samaan talouteen.Jos tuot isompia määriä tarjottavaksi esimerkiksi syntymäpäivilläsi tai häissä, sinun on tarvittaessa pystyttävä todistamaan, että kyse on juhlasta.

Huomioi kuitenkin, että tuonti mitä tahansa vastiketta vastaan katsotaan kaupalliseksi, ja on siten verollista riippumatta määristä. Esimerkiksi kaveriporukalle ei voi alkoholia tuoda.

Mitä saa tuoda tullitta ja verotta EU:n ulkopuolelta?

Voit tuoda alkoholijuomia vain rajoitetun määrän omaan käyttöösi tai lahjaksi:

  • 4 litraa hiilihapotonta viiniä (puna-, valko- ja rosé-) ja 16 litraa olutta

Lisäksi:

  •  litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) TAI 2 litraa alkoholijuomia (maks. 22 %), kuten aperitiivit (mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit)

Kuka saa tuoda?

  • Väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) saa Suomessa pitää hallussaan ja kuljettaa vain 20 vuotta täyttänyt henkilö.
  • Miedompia (enintään 22 %, kuten vermutit, katkerot, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit, puna-, valko- ja roséviinit sekä olut) koskeva hallussapidon ja kuljettamisen ikäraja on 18 vuotta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti