veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Michael Schilkin muotoili eläimiä

22.10.2014

Michael Schilkin (1900-1962) on yksi Suomen arvostetuimpia eläinaiheisten veistosten tekijöitä. Hänen tuotantonsa tunnetaan nimenomaan keraamisista eläinaiheista.

Michael Schilkin: Kettu-lasite. Teos kuluu toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen taidekokoelmaan. Kuva Norman Ojanen/Lehtikuva. © Kuvasto ry 2018.

Schilkin kuvasi teoksissaan myös afrikkalaisia naisia, interiöörejä ja eksoottisia eläimiä. Erityisen arvostettuja ovat hänen samottimassasta tekemänsä teokset, mutta hän teki teoksia myös muun muassa kivestä. Michael Schilkin on yleensä signeerannut teoksensa.

Michael Schilkin syntyi Trubinossa Venäjällä, mutta päätyi myöhemmin Suomeen. Hän työskenteli aluksi Helsingissä kivenhakkaajana. Schilkin sai työssään hyvän tuntuman kiveen materiaalina ja loi näkemyksensä kolmiulotteisista esineistä. Schilkin kokeili mielellään erilaisia materiaaleja ja teki niistä taideteoksia. Hän opiskeli Helsingin Taideteollisuuskoulussa. Sittemmin hän toimi Arabian tehtaalla taiteilijana vuosina 1935-1962. 

Michael Schilkin palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1958. Hän sai töistään kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937.

Schilkinin töiden hinnat alkoivat nousta 2000-luvun vaihteessa samaan aikaan kuin taideteollisten designtuotteiden keräilyinnostus kasvoi. Tämän jälkeen Schilkinin teokset ovat saaneet korkeita hintanoteerauksia taloudellisestikin huonoina aikoina.

Teosten arvo nousussa

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kiinnostus Michael Schilkinin tuotantoon lisääntyy, joten teosten arvo sijoituksena kasvaa. Todennäköisesti emme ole vielä edes nähneet hänen töidensä todellisia ennätyshintoja. Schilkinin kivestä valmistama teos afrikkalaisnaisesta myytiin Bukowskilla noin 9 500 eurolla, samottikeraaminen ja vihreänruskea lasitettu Hylje myytiin lähes 9 000 eurolla, Ylväs nainen puolestaan noin 8 700 eurolla, Jänis 8 000 eurolla ja Ilves noin 4 500 eurolla.

Jos Schilkinin teoksen ostoa harkitseva haluaa tehdä sijoituksen, on selvitettävä, montako samanlaista esinettä on tehty, mistä materiaalista esine on valmistettu, mihin tarkoitukseen se on tehty ja millaiset merkinnät esineessä on. Michael Schilkin teki paljon myös arkiesineitä, ja ne ovat ilman muuta huomattavasti edullisempia.

Michael Schilkinin töitä löytyy monista kodeista ja kokoelmista.  Olen usein huomannut, etteivät omistajat tiedä hänen valmistamiensa esineidensä hintojen noususta. Teoksia on löytynyt jopa varastoista. Nyt onkin sopiva hetki silmäillä kodin eläinaiheisia veistoksia tai reliefejä ja tarkistaa, löytyykö teoksesta Michael Schilkinin signeeraus.

Pauliina Laitinen-Laiho

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti