veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Gewürztraminer sopii mausteisten itämaisten ruokien seuraksi

Gewürztraminer sopii mausteisten itämaisten ruokien seuraksi
12.2.2015

Santa Digna, kuva Alko

Kuukauden suosikkiviini Gewürztraminer on tunnettu mausteisista aromeista sekä melko matalista hapoista. Niinpä se sopii erinomaisesti mausteisten itämaisten ruokien seuraan.

Katselin keittiössä maustekaappiani ja ajattelin, että olisinpa rikas, jos eläisin 1500-luvulla. Silloin en säilyttäisi mausteitani liesituulettimen yläpuolella, vaan keskellä salia hienosti käsinveistetyssä kaapissa, vieraiden kateutta herättämässä. Sellaisen kaapin omistajana asuisin mahtavassa kartanossa.

Myös 1600-luvulla olisin ollut erittäin varakas pelkästään sillä mustapippurimäärällä, joka kotonani on. Muutamien muskottipähkinöideni ansiosta olisin 1700-luvulla ollut kuninkaan suosiossa ja omistanut kivitaloja.

Marketin maustehyllyä katsellessa on vaikea käsittää arvonalennusta, jonka mausteet ovat kokeneet. Nykyihminen ei pientä muskottipähkinää bechamel-kastikkeeseen raastaessaan tule ajatelleeksi, että yhdellä muskottipähkinällä saattoi aikanaan ostaa Lontoosta kivitalon.

Vielä kalliimmaksi pähkinä tuli hollantilaisille, jotka vaihtoivat omistamansa turhan Manhattanin saaren tärkeimpään muskottisaareen. Kun rouhaisemme hieman mustapippuria pihville, on vaikea käsittää, että satamatyöläisiltä ommeltiin aikanaan taskut umpeen kallisarvoisten mustien papanoiden varkauksien estämiseksi.

Maustekauppa pysyi tuhansien vuosien ajan arabien käsissä. He kuljettivat mausteita idästä karavaanien matkassa, salaten tarkasti aarteidensa alkuperän. Ilmeisesti tukkutorit sijaitsivat Etelä-Intiassa ja Sri Lankassa.

Kuuluisat purjehtijat Kristoffer Kolumbus ja Vasco da Gama lähtivät matkaan mausteiden takia – ei tutkimusmatkailun ilosta. He metsästivät arabien sekä 1200-luvulla markkinoille kiilanneiden Venetsian ja Genovan mausteiden alkuperää. Portugalilainen Gama pääsi lähelle ja sai kuninkaansa maustekaupan käyntiin. Kolumbus päätyi tunnetusti aivan muualle.

Varsinaiset maustesaaret löysi vasta englantilainen Sir Francis Drake nykyisen Indonesian saaristosta Molukeilta. Tämä johti pian Englannin Itä-Intian kauppakomppanian perustamiseen Portugalin kiusaksi. Kilpailuun liittyi myös mausteiden tukkukauppaa Euroopassa hallinnut Hollanti omalla kauppakomppaniallaan. Sotahan siitä seurasi.

Myös Ruotsi (johon Suomikin tuolloin kuului) ehätti mukaan kisaan vuonna 1731 perustamalla oman Itä-Intian kauppakomppanian.

Nykyisin Molukit kuuluvat Indonesian tuhatlukuiseen saaristoon. Niiden ruokakulttuurissa näkyy edelleen hienostunut mausteiden käyttö. Indonesialainen ruoka ei ole pelkästään tulista, vaan siinä yhdistyvät lähes poikkeuksetta vastamaut, kuten tulinen ja makea.

Mausteista mieto korianteri on keskeisessä roolissa. Tunnetuimpia ruokalajeja lienevät Nasi goreng eli paistettu riisi, Satay-vartaat, Ketjap Manis -maustekastike sekä erilaiset Sambal-kastikkeet. Valmistustavoista suosituin on nopea paistaminen, ja ruuat ovatkin helppoja valmistaa.

Useimmat ruokalajit viimeistellään kookosmaidolla, mikä tasapainottaa mausteisuutta ja erityisesti chilin käyttöä. Kuukauden suosikkiviini Gewürztraminer on tunnettu mausteisista aromeista sekä melko matalista hapoista. Niinpä se sopii erinomaisesti mausteisten itämaisten ruokien seuraan.

Kolme aterialle

787494, Stone's Ginger Joe, Englanti, 2,49 e

Oluesta löytyy myös mausteisuutta. Tähän on käytetty lisäksi inkivääriä.

  • Sambal-kastike ja leipää 

571237, Santa Julia Organica Viognier 2014, Argentiina, 8,30 e

Mausteinen ja hieman sitruksinen valkoviini.

  • Nasi goreng 

441447, Nero Copertino Riserva 2010, Italia, 8,98 e

Apulialainen mehevä punaviini.

  • Lammas curry-kookoskastikkeella

Kolme edullista

485609, Trivento Shiraz-Malbec 2014, Argentiina, 6,98 e

Mausteinen ja melko runsas punaviini.

  • Lihapata 

450987, Vallis Queyras Grenache Syrah 2012, Ranska, 7,68 e

Grenache-rypälepohjainen lempeä punaviini.

  • Frittipossu 

519237, Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier 2014, Chile, 9,49 e

Raikas ja mausteinen valkoviini.

  • Chilimaustettua kananpoika

Kokeile myös

006915, Señorío de los Llanos Gran Reserva 2006, Espanja, 8,98 e

Perinteinen espanjalaisviini, johon pitkä tammikypsytys tuo mausteisuutta.

  • Kanasatay 

482367, Feudi di San Marzano Primitivo 2013, Italia, 8,99 e

Primitivo-rypäle tuo mausteisia aromeja.

  • Ylikypsä possu 

576057, Rocca del Dragone Falanghina 2013, Italia, 9,98 e

Valkoviini ammentaa mausteisuuden sakan päällä kypsyttämisestä.

  • Grillatut jättiravut

Risto Karmavuo

Risto Karmavuo on viiniasiantuntija ja Haaga-Helian lehtori.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti