veronmaksajat.fi

VAPAALLA

7 vinkkiä: Hanki lapselle kunnon turvaistuin

24.2.2015

Vauvan on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa auton takapenkillä. Kun turvakaukalo jää pieneksi, on aika hankkia turvaistuin. 

Turvaistuin kuva Liikenneturva

Kaikki Suomessa myytävät turvaistuimet ovat vähintään E-hyväksyttyjä. Lisäksi Liikenneturva suosittelee tarkistamaan, että turvaistuin on läpäissyt ruotsalaisen Plus-testin. Mikä turvaistuimien Plus-testi on, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara?

”Plus-testi on vapaaehtoinen Ruotsissa tehtävä testi lasten turvaistuimille. E-hyväksytty turvaistuin täyttää vähimmäisvaatimukset. Plus-testin läpäissyt turvaistuin suojaa kuitenkin lasta paremmin. Kaikki Plus-testin läpäisseet turvaistuimet ovat myös E-hyväksyttyjä.

Plus-testissä mitataan lapsen kaulaan kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä. Testissä hyväksynnän saavat vain selkä menosuuntaan asennettavat istuimet. Testattavat turvaistuimet sopivat noin 1-6-vuotiaille lapsille, jotka painavat 9-25 kiloa. Testin läpäisseissä istuimissa on E-hyväksynnän lisäksi Plus Test -hyväksyntä.” 

Miten pitkään lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan? 

”Lapsi matkustaa ainakin kolmivuotiaaksi asti turvallisimmin takapenkillä selkä menosuuntaan. Selkä menosuuntaan oleva istuin antaa lapsen päälle ja kaulalle parhaan tuen törmäyksissä. Jo taajamanopeudessa sattuvassa onnettomuudessa lapsen päähän ja niskaan kohdistuu kohtuuton voima. 

Se, että lapsen jalat ovat koukussa, ei ole lapselle haitaksi ja syy kääntää istuinta liian aikaisin. Lapsi kannattaa totuttaa takapenkkiläiseksi pienestä pitäen. 

Lisäksi kannattaa muistaa, että selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta ei saa asentaa etuistuimelle, jos autossa on etuturvatyynyt. Suositus on, etteivät alle 140 senttiä pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu etuturvatyynyillä.” 

7 vinkkiä turvaistuimen hankintaan

  1. Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi.
  2. Takapenkki on lapselle turvallisin paikka. Suositus on, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu etuturvatyynyin.
  3. Sovita istuin autoon ja mahdollisuuksien mukaan myös lapselle ennen hankintaa. Käy myyjän kanssa läpi istuimen oikea kiinnitystapa.
  4. Osta vain E-hyväksytty turvaistuin ja suosi Plus-testin läpäisseitä istuimia.
  5. Jos hankit käytetyn istuimen, selvitä sen käyttöhistoria. Istuinten maksimikäyttöikä vaihtelee.
  6. Jos istuimeen on kohdistunut rasitusta tai se on ollut kolarissa, vaihda se uuteen.
  7. Varmista, että myös tyhjä turvaistuin on kunnolla kiinnitetty autoon ennen liikkeellelähtöä. Irrallaan oleva istuin aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutuksissa. 

Lähde: Liikenneturva

Lisätietoa turvaistuimista Liikenneturvan verkkosivuilla.

Lisätietoa Plus-testistä

E-tunnus on EU-alueen merkintä standardin mukaiselle turvaistuimelle. Suomessa myytävässä turvaistuimessa pitää olla merkintä E-hyväksynnästä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset.

Istuinvalmistajat voivat vapaaehtoisesti testata istuimensa Ruotsissa E-hyväksynnän testimenetelmää tiukemmassa Plus-testissä. Liikenneturva suosittelee, että istuimessa on myös Plus Test -hyväksyntä.

Minna Petäinen  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti