veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Työpisteen ergonomia kotona kuntoon – viisi vinkkiä etäduunarille

Työpisteen ergonomia kotona kuntoon – viisi vinkkiä etäduunarille
21.3.2019

Työpaikalla ergonomialta vaaditaan paljon, mutta kotona lihasjumeja hankitaan tekemällä töitä keittiönpöydän äärellä ja sohvannurkassa. Tilannetta helpottavat jo kirjapino läppärin alla ja hyvä näppäimistö. Taloustaito tarjoaa viisi vinkkiä etäduunarille.

1. Muista ergonomia

Kyselyjen mukaan työt halutaan tehdä etänä kotona erityisesti silloin, kun tehtävään pitää voida keksittyä. Kun työhön uppoutuu, ergonomia unohtuu – jos siitä kotona ylipäätään voi puhua.

On tärkeä huolehtia muutamasta perusasiasta. Näyttöruudun sopiva etäisyys on noin käsivarren mitta, ja katseen tulisi suuntautua hieman vaakatason alapuolelle. Pää ei saa roikkua, jotta niska ei jumitu. Jos teet töitä keittiönpöydän äärellä, nosta läppäriä ylemmäs vaikka kirjojen avulla. Kyynärvarret voi tukea kevyesti istuimen käsinojiin tai pöydälle. Hanki erillinen näppäimistö. Ihanteellista toki on, jos voit hankkia kotiin sähkösäätöisen pöydän ja säädettävän työtuolin.

Muista myös valaistus: silmät väsyvät taatusti, jos kompensoit heikkoa valoa lisäämällä näytön kirkkautta. 

2. Satasilla tai tonneilla

Jos teet etätöitä säännöllisesti, pyri järjestämään itsellesi ergonomisesti toimiva työpiste. Ota selvää, kuinka työnantaja tukee etätöiden tekemistä. Voisiko kalusteita tai vaikka näppäimistön lainata työpaikalta?

Kustannuksissa voit panostaa tai pihistää. Laadukkaan ergonomisen työpöydän ja tuolin saa uutena noin 1 400 eurolla, käytettynä toimistokalusteiden myymälästä ne voi saada selvästi halvemmalla. Huomaa, että työhuoneen kulut voi vähentää verotuksessa todellisten kulujen mukaan tulonhankkimiskuluina.

Sähkösäätöiseen pöytään ja tuoliin, siis muunneltavaan työpisteeseen, kannattaa sijoittaa erityisesti, jos työpisteellä on useampia käyttäjiä. Sähkösäätöisyydestä ei kuitenkaan ole hyötyä, jos et hyödynnä sitä ja vaihda asentoasi. Istu ja seiso vaikka kolmen vartin pätkissä. 

3. Rappusten alleko?

Kun suunnittelet työpöydän paikkaa, muista, että vapaa näkymä ulos rauhoittaa mieltä ja auttaa keskittymään. Luonnonvalo tukee myös valaistusta. Varmista kuitenkin, ettei näyttöön tule heijastuksia ikkunasta.

Jos huushollissa ei ole työhuonetta, sijoittelu voi olla luovaa. Joku piilottaa työpisteen komeroon, toinen yläkerran rappusten alle. Työpöytä voi olla myös makuuhuoneessa, joskin se olisi hyvä rauhoittaa yöunille.

Harva huolii työpöydän olohuoneeseensa, sillä toimistomaisuus ei sinne istu. Ergonomisia työpöytiä, jotka sopisivat myös kodin sisustukseen, ei juuri markkinoilla ole.

Muista, että lihasjumien syntymistä voit ehkäistä jo hyvällä työtuolilla. Sen saa piiloon pienessäkin asunnossa.

4. Seisova lounas

Työpäivän jaksottelu tauoilla on kotona yhtä tärkeää kuin töissä. Muista pitää kunnollinen lounastauko myös etäpäivänä. Päivää on pätkittävä muutoinkin ja vältettävä samaan asentoon jymähtämistä.

Kolmen P:n sääntö eli puolet päivästä pystyssä on erinomainen myös kotona. Jos et saa pöytää seisomakorkeudelle, syö lounas ja juo kahvit seisten, kävele puhuessasi puhelimeen. Jos ajankulu meinaa hämärtyä, ajasta itsellesi muistutuksia nousta seisomaan. Käy hörppäämässä vettä, pyörittele samalla hartioita.

5. Ekoile!

Etäpäivä on ekoteko erityisesti silloin, jos kuljet työmatkat autolla. Etätyöpäivän ehdottomia plussia on myös työmatkaan menevän ajan säästyminen.

Ekoteot jatkuvat, kun hankit työpöydän ja -tuolin käytettyinä. Voit kysellä myös ympäristösertifiointeja, sillä ne ovat yleistyneet toimistokalusteissa.

Asiantuntijana Martelan työympäristöasiantuntija, sisustusarkkitehti ja fysioterapeutti Sofia Jakas.

Kirsi Riipinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti