veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Somevaikuttajalle keittiö – miten hoituu verotus?

Somevaikuttajalle keittiö – miten hoituu verotus?
25.1.2024

Olen somevaikuttaja eli niin sanottu sisällöntuottaja ja toimin osakeyhtiössäni. Olen sopinut yhteistyöstä keittiöfirman kanssa, jossa keittiöfirma remontoi kotiini uuden keittiön näkyvyyttä vastaan.

Olemme sopineet, että arvonlisäverovelvollinen osakeyhtiöni laskuttaa keittiöfirmalta markkinointityöstäni 10 000 euroa arvonlisäveroineen. Summa vastaa keittiön käypää arvoa asennuksineen.

Keittiö rakennetaan omaan kotiini, eli se tulee lopulta yksityiseen käyttööni. Mitä verotusta koskevia seikkoja tähän liittyy?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa: 

Kun osakeyhtiösi laskuttaa asiakastasi eli keittiöfirmaa markkinointityöstäsi ja saa palkkioksi 10 000 euron arvoisen keittiön, on tuo palkkio osakeyhtiöllesi arvolisäverollista tuloa.

Osakeyhtiö ilmoittaa arvonlisäveron (1 935,48 e) osuuden palkkiosta arvonlisäveroilmoituksella ja loppuosan tulosta eli 8 064,52 euroa osakeyhtiön tuloveroilmoituksella.

Koska keittiö tulee yksityiskäyttöösi, saat osakeyhtiöstä rahanarvoisen etuuden, joka verotetaan henkilökohtaisena ansiotulonasi. Kun osakeyhtiö käsittelee keittiön sinun palkkanasi sen käyvästä arvosta, osakeyhtiö saa vähentää palkan sekä palkan sivukulut tuloverotuksessaan. Jos näin ei tehtäisi, kyseessä olisi peitelty osinko yhtiöltäsi sinulle. 

Koska keittiö tulee kokonaan sinun käyttöösi, on sen arvonlisäverollinen arvo kokonaan sinun saamaasi etuutta. Näin ollen osakeyhtiö ei voi tehdä siitä alv-vähennyksiä.

Vaihtoehtoisesti voisit ostaa keittiön osakeyhtiöltäsi 10 000 eurolla, jolloin sinulle ei syntyisi mitään verotettavaa etua. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti