veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Saako ammatinharjoittaja osamaksukaupalla hankkimastaan autosta lisävähennyksen?

Saako ammatinharjoittaja osamaksukaupalla hankkimastaan autosta lisävähennyksen?
22.6.2023

Olen ammatinharjoittaja ja tarvitsen autoa asiakaskäynteihin. Jos hankin auton osamaksulla, saanko tehdä kyseisellä autolla ajamistani elinkeinotoiminnan ajoista lisävähennyksen, vaikka auton omistusoikeus siirtyy minulle vasta kun olen maksanut auton kokonaan?

Johtava asiantuntija Marjo Salin vastaa:

Kyllä. Saat tehdä osamaksulla ostamasi auton käyttämisestä elinkeinotoiminnan ajoihin lisävähennyksen, jos vähintään puolet autolla verovuoden aikana ajetuista ajoista on yksityisajoa.

Lähtökohtaisesti lisävähennyksen tekeminen edellyttää, että omistat auton itse tai verotuksessa puolisonasi pidettävä henkilö omistaa auton. Osamaksukaupalla hankitusta autosta voit kuitenkin saada lisävähennyksen, vaikka omistusoikeus siirtyy sinulle vasta, kun olet maksanut kauppahinnan kokonaan.

Pelkkä auton hallinta esimerkiksi leasingsopimuksen perusteella ei riitä lisävähennyksen tekemiseen, vaan tällöin saat vähentää verotuksessa vain todelliset kulut. Jos leasingsopimuksen ehtojen mukaan auton omistusoikeus kuitenkin siirtyy sinulle, kun olet maksanut tietyn määrän leasingmaksuja, tai sinulla on velvollisuus lunastaa auto tietyn sopimuskauden kuluttua, voit saada lisävähennyksen myös leasingautosta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti