veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

OECD:n verovertailu: Suomi on onnistunut kutistamaan palkkaverokiilaa

OECD:n verovertailu: Suomi on onnistunut kutistamaan palkkaverokiilaa
27.4.2018

Keskituloisen työntekijän palkkaverokiila leveni viime vuonna 19 maassa ja kutistui 16 maassa. Keskimäärin kiila kutistui 0,1 prosenttia ja oli 35,9 prosenttia, ilmenee OECD:n tuoreesta raportista.

Suomessa palkkaverokiila oli 42,9 prosenttia. Vuonna 2017 se oli yhdeksänneksi korkein OECD-maista. Viime vuonna palkkaverokiila on korkein Belgiassa, jossa se oli 53,7 prosenttia. Vuonna 2000 palkkaverokiila oli Suomessa 47,5 prosenttia.

OECD-raportin mukaan palkkaverokiila kutistui viime vuonna merkittävästi kolmessa maassa. Unkarissa kiila kapeni 2,1 prosenttia (46,2 %), Luxemburgissa 1,76 prosenttia (36,7 %) ja Suomessa 1,18 prosenttia.

”Suunnanmuutos käy ilmi myös Veronmaksajien viime joulukuussa julkaisemasta kansainvälisestä palkkaverovertailusta. Kuluvan vuosikymmenen jatkunut palkkaverotuksen kiristyminen ja progression jyrkkeneminen muuttuivat Suomessa vuonna 2017, kun palkkaverotusta kevennettiin ensimmäistä kertaa kaikilla tulotasoilla vuoden 2009 jälkeen”, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo.

”Palkansaajan veroprosentti aleni vuonna 2017 noin 0,6 prosenttiyksikköä ja työn verotusta mittaava palkkaverokiila aleni yli prosenttiyksikön, kun tuloverotus keveni ja kilpailukykysopimus alensi työnantajamaksuja.”

”Työn verotus keveni OECD-maissa vähitellen vuosina 2000–2009. Finanssikriisin jälkeen verotus kiristyi. Euroopassa veropolitiikka on jälleen viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavaan keventävään suuntaan. Suomi pääsi tähän joukkoon mukaan vuonna 2017 ja erottui joukosta kilpailukykyä ja työllisyyttä tukevalla työn verotuksen kevennyksellä”, Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Palkkaverokiila mittaa työhön kohdistuvan verotuksen kireyttä. Se kuvaa verojen ja työantajamaksujen osuutta palkkakustannuksesta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti