veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Löydä unelmiesi työ – näin vainuat piilotyöpaikat

Löydä unelmiesi työ – näin vainuat piilotyöpaikat
30.12.2020

Jos edellisestä työnhausta on vierähtänyt jo yksi tai useampi vuosikymmen, työn etsiminen kysyy uuden opettelua.  Harjoittele vainuamaan piilotyöpaikat ja käyttämään erilaisia työnhaun välineitä. Menestystä tulee usein hitaasti, mutta lopulta verkostostasi voi löytyä se oikea työpaikan vinkkaaja. Eikö olisi ihanaa saada kiinnostavin ja sopivin työ ikinä?

1. Aloita itsestäsi

Mieti, mitä sinä haluat tehdä. Mitä asioita työstät mielelläsi, mikä työ tuntuu helpolta? Kun olet löytänyt vahvuutesi, selvitä, millä toimialalla voisi olla niille käyttöä. Valitse alalta sinua kiinnostavat yritykset tai organisaatiot.

Päivitä ansioluettelosi osoittamaan, miksi unelmiesi työpaikan kannattaa palkata sinut. Tee myös samansuuntainen LinkedIn-profiili itsellesi. Ota sitten itse yhteyttä sopiviin työpaikkoihin. Ei haittaa, vaikka niissä ei olisi avoimia hakuja meneillään.

2. CV ja LinkedIn

Perinteinen CV eli ansioluettelo on samanlainen kuin ennenkin: tiivistelmä omasta työurasta ja osaamisesta. Erotu CV:lläsi muista. Hyvä kuva sinusta auttaa, samoin tyylikäs CV-pohja. Niitä löytyy verkosta maksutta.

Lataa LinkedIn-profiiliisi oman kuvasi taakse persoonallinen taustakuva. Tilisi otsikko voi olla tittelisi, mutta myös tiivistelmä osaamisestasi tai selitys siitä, millaista työtä olet etsimässä. Kertaa profiilitekstissä, mitä työtä haluaisit seuraavaksi tehdä. Rasti aktiiviseksi ilmoitus, että olet työnhaussa.

3. Ajoissa liikkeelle

Mitä aikaisemmin aloitat työnhaun, sitä parempi. Projektiin kuluu yleensä useita kuukausia. Kerro työnhaustasi mahdollisimman monelle. On tavallista, että vastaukseksi tiedusteluihisi tulee ei kiitos, ei kutsuta haastatteluun eikä vastata yhteydenottoihin – jatka siitä huolimatta.

Koronan vuoksi monella on tänä vuonna ollut katko työurassa. Rekrytoijat ymmärtävät tämän. Jos olet ollut useamman vuoden vailla työtä, olisi hyvä osoittaa, että olet kehittänyt itseäsi – eli tietosi ja taitosi ovat ajan tasalla.

4. Verkkoja vesiin

Tee suoria yhteydenottoja, mutta seuraa myös työpaikkailmoituksia Oikotiellä, Duunitorilla ja Monsterissa. Viritä hakuvahdit, jotka lähettävät sähköpostiisi tiedot uusista ilmoituksista. Myös TE-palveluissa ja valtiolle.fi-sivustolla on avoimia työpaikkoja.

Joistakin työpaikoista ilmoitetaan vain some-kanavissa (LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram jne.) Etsi niitä hakusanoilla #rekry ja #työpaikat. Ehkä saisit arvokkaan vinkin joltakulta some-tuttavaltasi?

5. Keneltä neuvoja?

Rekryalan yritykset tarjoavat maksutta työnhaun oppaita, vinkkejä ja webinaareja. Esimerkiksi lifeworks.fi-sivustolla on blogi ja piilotyöpaikkavinkkejä yrityksistä, joissa saattaa olla tarvetta uusille osaajille.

Rekry-yrityksistä voi löytyä edullisesti työnhaun verkkokursseja ja henkilökohtaista coachausta. Maksutonta uraohjausta voi saada ammattiliitosta, opiskelupaikasta tai TE-palveluista. Järjestöillä on mentorointiohjelmia, joissa kokenut osaaja auttaa tunnistamaan kehitysmahdollisuuksia ja opastaa alanvaihtajaa.

6. Treenaa haastatteluun

Myös työhaastatteluita voi treenata. Voit esimerkiksi opiskella verkkokurssilla tyypillisimmät haastattelukysymykset sekä miten niihin kannattaa vastata. Työnantajaa kiinnostaa sekä motivaatiosi että osaamisesi.

Korona-aikana pääpaino on etähaastatteluissa. Myös henkilöarvioinnit tehdään usein etänä. Etätapaamisia varten tarvitset videokuvaa välittävän tietokoneen, tabletin tai puhelimen.

Työnhakuvinkit antoi urakehityksen asiantuntija Linda Neiglick MPS Lifeworks Oy:sta.


Satu Alavalkama











Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti