veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Kun mieli lentää, työ sujuu – luo psykologisesti turvallinen tiimi

Kun mieli lentää, työ sujuu – luo psykologisesti turvallinen tiimi
7.4.2022

Kaikkialla missä aherrat yhdessä muiden kanssa – yrityksessä, yhdistyksessä, virastossa, koulussa tai harrastuskerhossa – tarvitaan ideoita ja uusia tapoja toimia. Uskallatko ehdottaa sellaisia työkavereillesi? Hyvässä työyhteisössä kaikkia kuunnellaan ja siten kehitytään. Sitä kutsutaan psykologiseksi turvallisuudeksi. Sen luomisessa jokainen voi auttaa.

1. Kysyminen on sallittua

Tietotulva paisuu työssä. Uskallatko turvallisin mielin tarttua uuteen tehtävään, jonka onnistumisesta et ole varma? Työpaikalla on ihmisiä, joiden koulutus, työura, asiantuntemus, tausta ja arvot voivat olla erilaisia kuin sinun. Voitko olla oma itsesi ilman, että pelkäät joutuvasi naurunalaiseksi? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, työyhteisösi on psykologisesti turvallinen.

Turvallisessa yhteisössä uskalletaan puhua avoimesti. Myös ongelmia ja epävarmoilta tuntuvia asioita voi käsitellä. Saa kysyä tyhmiä kysymyksiä, antaa palautetta, pyytää apua tai tarjota sitä. Kun uskalletaan tuoda virheitä ja epäkohtia esiin, kaikki voivat oppia. Hakukoneyhtiö Googlen tutkimuksessa huomattiin jo 2010-luvun alussa, että psykologisesti turvalliset tiimit myös menestyvät parhaiten.

2. Suorituspaineet pois

On luonnollista, että joskus epäonnistuu. Kun epäonnistuminen on sallittua, uskaltaa ottaa haasteita. Tämä tekee työstä mielenkiintoista ja innostavaa.

Uudelta työntekijältä ei yleensä odoteta täydellisyyttä, mutta uskaltaako konkari tunnustaa erehtyneensä? Ottakaa yhdessä puheeksi omien virheiden myöntäminen. Jos olet johtaja tai esihenkilö, esimerkkisi on tässä tärkeä. Ymmärrä ja kerro myös toisille, että et sinäkään välttämättä tiedä kaikkea. Tekevälle sattuu myös erehdyksiä. Kenenkään ei tarvitse pelätä kasvojen menettämistä.

Esihenkilönä rohkaise tuomaan esiin epäonnistumisia ja virheitä. Vastaa niihin rakentavasti ja tarjoa apuasi. Pidä silti kirkkaina sallitun käyttäytymisen rajat ja puutu selkeisiin rikkomuksiin. Se ei heikennä turvallisuutta.

Luo tilaisuuksia palautteen antamiselle ja kohtaamisille. Kysy paljon ja kuuntele keskittyen. Tee näkyväksi, että jokaisen mielipide on tärkeä ja tarpeellinen. Ihmisillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja kokemuksia. Suhtaudu niihin kaikkiin kunnioittavasti: salli ja hyväksy erilaisuus.

3. Puhetta palaveriin

Muistat ehkä itsekin tilanteen, jossa olet palaverissa miettinyt ”viitsinkö tuoda tämän asian esiin vai en?” Jos avasit suusi ja sait hyvän vastaanoton, esität arvattavasti ideoitasi edelleen. Jos tuli tyrmäys, pysyt ehkä nykyään vaiti. Tapa, miten sinua kuunnellaan, vaikuttaa. Ennen kuin arvostelet kriittisesti toisen ajatusta, mieti hetki. Haetko taas voittoa itsellesi, koska omasta mielestäsi tiedät asiat paremmin? Vai olisiko hyödyllisempää, että kaikki tulevat kuulluiksi?

Kuunteleminen ei tarkoita tilanteesta vetäytymistä. Kysele kollegasi ideasta lisää ja tee kehitysehdotuksia. On lupa olla myös eri mieltä, kunhan se ei ole säännöllinen tapa. Palkitkaa hyvistä suorituksista koko tiimi –  ei yksilöitä.

4. Mittaus ja kehitys

Työyhteisön psykologista turvallisuutta voi arvioida erilaisilla mittareilla. Niitä on kehittänyt esimerkiksi yhdysvaltalainen tutkija Amy C. Edmondson. Hänen mittaristonsa selvittää muun muassa virheisiin ja ongelmiin suhtautumista.

Työterveyslaitoksien verkkosivuilta löytyy testi, jonka avulla voit pohtia turvallisuuden tasoa omassa työyhteisössäsi. Koko henkilöstön näkemyksiä psykologisesta turvallisuudesta kannattaa kysyä osana työhyvinvointitutkimusta. Kehittäminen on pitkäjänteistä työtä ja kestää vuosia. Ulkopuolinen työyhteisöpsykologi voi auttaa.

5. Jokainen vaikuttaa

Peruskäytöstavoilla pääsee jo pitkälle, jos haluaa luoda ympärilleen hyvän ilmapiirin. Siihen kuuluvat tutustuminen ja kuulumisten kysely. Tuttuus luo luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Erityisesti etätöitä tehdessä yhteisöllisyyden vahvistaminen on tärkeää. Virallisten etäpalavereiden rinnalle tarvitaan myös rennompia keskusteluja.

Ilmapiiri asettaa rajat sille, kuinka paljon apua voi antaa tai uskaltaa pyytää. Mikäli itse säännönmukaisesti olet vaikeasti tavoitettava etkä tuhlaa aikaasi muille, on odotettavissa vähän vastakaikua. Kun uskallat olla nöyrempi ja lasket puolustuspanssareitasi, eivät muut kurita sinua, vaan tulevat vastaan.

Neuvot työyhteisön psykologisesta turvallisuudesta antoi Kirsi Yli-Kaitala Työterveyslaitokselta.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti