Uuden työpaikan etsimisessä auttaa nyt TE-palvelujen avaama Työmarkkinatori-sivusto. Myös työvoimaviranomaisen toimipisteissä asioidaan toukokuun alusta uudella mallilla.
Jos etsit itsellesi uutta työpaikkaa, kannattaa käydä tutustumassa TE-palvelujen (julkiset työ- ja elinkeinopalvelut) uuteen verkkosivustoon osoitteessa työmarkkinatori.fi. Huhtikuussa käytössä on vielä kokeilusivusto, mutta sielläkin voi jo tehdä paljon hyödyllistä.
Sivuston avoimelta puolelta löydät lähes 40 000 työpaikkaa, joita voit selata hakusanoilla. Siellä on myös paljon hyötytietoa esimerkiksi työnhausta, itsensä työllistämisestä, koulutuksesta, työsuhteesta ja työttömyydestä. Sivusto palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Kirjautumalla ja luomalla käyttäjäprofiilin varmistat, että myös työnantajat löytävät sinut. Tai jos haluat itse palkata kotiisi työsuhteeseen esimerkiksi remonttiapua, lastenhoitajan tai siivoojan, voit ilmoittaa työpaikasta kotitaloutena Työmarkkinatorilla.
Lisää palveluja toukokuussa
Työmarkkinatori-sivuston on tarkoitus korvata vähitellen vanhat TE-palvelun verkkosivut. Työmarkkinatorin palvelut laajenevat jo 2. toukokuuta 2022, mikäli palvelua koskeva lainsäädäntö etenee suunnitellulla aikataululla.
Työmarkkinatorille tulee ohjaus TE-palvelujen Oma Asiointi -palveluun, jossa voi asioida virallisesti kirjautumalla vahvalla tunnistautumistavalla, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Oma Asioinnissa esimerkiksi ilmoittaudutaan työhakijaksi, jotta voi saada työttömyysturvaa.
Haastatteluun alle viikossa
Työttömän palvelut TE-toimistoissa ja kuntokokeiluun osallistuvissa kunnissa petraantuvat myös. ”Määrärahat kasvavat 70 miljoonalla eurolla vuodessa. Tämä merkitsee asiakaspalvelun vahvistamista noin 1 200 asiantuntijalla”, kertoo Marja-Riitta Pihlman, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö.
Uusi pohjoismainen työvoimapalvelumalli on tulossa käyttöön käyttöön toukokuun alusta. Kun aiemmin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut sai odotella alkuhaastattelua pari viikkoa, toukokuusta lähtien tapaaminen aiotaan järjestää viidessä päivässä. Sen jälkeen tapaamisia olisi parin viikon välein ensimmäiset kolme kuukautta.
Keskimäärin työnhakijan odotetaan hakevan noin kerran viikossa uutta työpaikkaa tai edistävän työllistymistään muulla tavalla, esimerkiksi osallistumalla rekrytointitapahtumaan ja hakemalla siellä työmahdollisuutta. Hakija raportoi tekemisistään pääsääntöisesti verkkopalvelussa.
Myös työttömyyspäivärahaan vaikuttavat karenssikäytännöt ovat muuttumassa. Ensimmäisestä laiminlyönnistä tulee muistutus, ja sen jälkeen seuraa eri mittaisia korvauksettomia määräaikoja.
”Työtön valitsee lähtökohtaisesti itse, mitä työmahdollisuuksia hakee. Haettavien työmahdollisuuksien on oltava sellaisia, joihin työnhakija voi perustellusti olettaa voivansa työllistyä”, sanoo Pihlman.
Satu Alavalkama