veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Kotitalous palkkaa nuoren kesätöihin – mitä pitää muistaa?

Kotitalous palkkaa nuoren kesätöihin – mitä pitää muistaa?
11.5.2020

Mistä kesäksi lapsenvahti tai nurmikonleikkaaja kotiin? Tuttu naapurin teini-ikäinen saisi työstä arvokasta työkokemusta. Jos päätät ryhtyä työnantajaksi, tässä muutama neuvo paperisodan hoitamiseen.

Voit tehdä työsopimuksen suoraan nuoren kanssa, jos hän on täyttänyt 15 vuotta. Lukioikäinen, 15 vuotta täyttänyt kesätyöntekijä saa työskennellä 8 tuntia päivässä ja tehdä 40 tunnin työviikkoa. Työ ei saa vahingoittaa nuoren terveyttä tai kehitystä eikä haitata koulunkäyntiä.

Vuoden 2020 aikana 14 vuotta täyttävä nuori voi tehdä työtä vain huoltajan luvalla. Oppivelvollinen saa tehdä vain puolet loma-ajastaan työtä. Näin ollen peruskoulun yläluokilla opiskeleva ei voi tehdä kesätöitä koko kesää.

Voit laskea palkat ja sivukulut maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa, joka on viranomaisten ylläpitämä. Palvelu hoitaa  puolestasi ilmoitukset tulorekisteriin ja muodostaa maksut työeläkeyhtiöihin, Työllisyysrahastolle ja Verohallintoon. Palkka.fi neuvoo myös chatin kautta ja puhelimitse.

Kotitalouden maksamaan palkkaan liittyy seuraavia euromääräisiä rajoja, joilla on merkitystä työnantajavelvoitteiden syntymisessä:

60,57 euroa työeläkevakuutus (tilapäinen työnantaja)
1 300 euroa työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, työttömyysvakuutus sekä ryhmähenkivakuutus
1 500 euroa ennakonpidätys ja työnantajan sairausvakuutusmaksu
8 676 euroa työeläkevakuutus (sopimustyönantaja)

●Työnantajan on itse laskettava esimerkiksi se, ylittyykö 1 300 euroa, jolloin nuorelle on otettava työtapaturma- ja ammattitautivakuutus.

Jos työ on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, voit vuonna 2020 hakea kotitalousvähennyksenä 15 prosenttia palkan määrästä sekä palkasta maksetun työnantajan sairausvakuutusmaksun, työnantajan osuuden työeläkevakuutusmaksusta ja työttömyysvakuutusmaksusta, työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksun sekä ryhmähenkivakuutusmaksun.

Kotitalousvähennystä voit hakea Palkka.fi:n kautta lopulliseen verotukseen tai suoraan verokortille Omavero-palvelussa.

Asiantuntijana toimi ylitarkastaja Anna-Maija Lahti Verohallinnosta.

Satu Alavalkama

Lue lisää kesätyön veroista 13.5. ilmestyvästä Taloustaidosta 5/2020. Voit lukea Taloustaitoa myös näköislehtenä Veronmaksajien jäsentunnuksilla, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelun käyttäjäksi. Jäseneksi voit liittyä tästä.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti