veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Kevytyrittäjä tekee työmatkan – saanko kilometrikorvausta?

Kevytyrittäjä tekee työmatkan – saanko kilometrikorvausta?
1.8.2022

Olen kevytyrittäjä. Voinko saada verovapaita kilometrikorvauksia tekemistäni kevytyrittäjätoimintaan liittyvistä matkoista?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Voit saada, kunhan seuraavat edellytykset täyttyvät:

Vain työantaja voi maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia. Siksi laskutuspalveluyritys voi maksaa matkakustannusten korvauksia verovapaasti vain, jos laskutuspalveluyritys ja työn tehnyt ovat sopineet työtä koskevan suorituksen maksamisesta palkkana ja matkakustannusten korvaus maksetaan sovitun palkan lisäksi.

Verovapaita matkakustannusten korvauksia ovat ainoastaan tuloverolaissa tarkoitetut korvaukset, jotka maksetaan sovitun palkan lisäksi. Verovapaita kilometrikorvauksia voi maksaa työmatkasta. Työmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka palkansaaja tilapäisesti tekee työhön kuuluvien tehtävien suorittamiseksi erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikan ulkopuolelle.

Jos kevytyrittäjä haluaa verovapaita matkakustannusten korvauksia, tulee hänen ja asiakkaan sopia matkakustannusten korvausten maksamisesta palkkion lisäksi ja kustannusten erittelyn pitää näkyä laskulla.

Mikäli laskutuspalveluyrityksen kanssa ei ole sovittu suorituksen maksamisesta palkkana, matkakustannusten korvauksia ei voi maksaa kevytyrittäjälle verovapaasti. Tämä johtuu siitä, että kevytyrittäjän saama palkkio on tällöin työkorvausta.

Tällaisessa tilanteessa laskutuspalveluyrityksen on ilmoitettava matkakustannusten korvaukset tulorekisteriin veronalaisena tulona yhdessä muun palkkion kanssa. Tämän jälkeen kevytyrittäjä voi vaatia oman auton käytöstä aiheutuneista kuluista vähennystä muiden työtulojen tulonhankkimismenoina 30 senttiä kilometriltä (vuonna 2022).

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti