veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Käytän työkännykkää vain töissä – syntyykö minulle puhelinetu?

Käytän työkännykkää vain töissä – syntyykö minulle puhelinetu?
12.1.2021

Saan työnantajalta käyttööni puhelimen ja siihen liittymän. Työnantaja maksaa sekä puhelimen että liittymän puhelut. Työnantaja edellyttää, että käytän työnantajan puhelinta työpuheluihin ja olen tavoitettavissa työpuhelimella myös työajan ulkopuolella.

Työnantajan kanssa ei ole erityisesti sovittu mitään työnantajan puhelimen käyttämisestä yksityispuheluihin. Minulla on myös oma itse ostamani puhelin ja liittymä, jonka käytöstä maksan itse. Käytännössä soitan yksityiset puheluni itse ostamallani puhelimella. Syntyykö minulle puhelinetu?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Työnantajan hankkimasta puhelinlaitteesta, sim-kortista ja liittymän mahdollisesta datayhteydestä ei synny työntekijälle veronalaista etua, jos puhelin on hankittu työkäyttöä varten.

Verohallinnon ohjeessa Luontoisedut verotuksessa on todettu, että työaikana työpaikalta soitettuja tavanomaisia yksityispuheluita on käytännössä pidetty verovapaisiin henkilökuntaetuihin rinnastettavana vähäisenä etuna. Samaa periaatetta voidaan soveltaa myös matkapuhelimella työaikana tai työmatkalla soitettuihin vastaaviin yksityispuheluihin.

Matkapuhelin on luontoisetu vain, jos sillä soitetaan yksityispuheluita vapaa-ajalla.

Verovuodelle 2021 työnantajan palkansaajalle kustantaman matkapuhelimen luontoisetuarvo on 20 euroa kuukaudessa. Edun arvo kattaa puheluista, tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset. Verohallinto määrää vuosittain luontoisetujen käypien arvojen laskentaperusteet.

Työnantajan palkansaajan työkäyttöön kustantaman internet-yhteyden yksityiskäytöstä ei synny verotettavaa tuloa. Verovapaussäännös koskee sekä kiinteähintaisia että käytön mukaan laskutettavia tietoliikenneyhteyksiä. Yhteys voi olla kotipäätteellä tai matkapuhelimessa. 

Työantajan kustantamaa internet-viihdepakettia verovapaus ei koske, vaikka viihdepaketin hintaan sisältyisi myös internet-yhteys. Työnantajan kustantama viihdepaketti on siten veronalainen etu palkansaajalle.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti