veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Onko oman nettiyhteyden käytöstä maksettu korvaus verotettavaa tuloa?

Onko oman nettiyhteyden käytöstä maksettu korvaus  verotettavaa tuloa?
19.10.2021

Saan työnantajalta korvauksen oman nettiyhteyden käytöstä. Onko korvaus verotettavaa tuloa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Yksityiskäytön osuus korvauksesta on ennakonpidätyksen alaista palkkaa. Työkäytön osuuden voi maksaa ennakonpidätystä toimittamatta, mutta sekin on veronalaista ansiotuloa. Tällainen tilanne voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun työnantaja on velvoittanut palkansaajan hankkimaan tietoliikenneyhteyden kotiinsa, jotta palkansaaja voi hoitaa esimerkiksi valvonta- ja päivystystehtäviä kotonaan. 

Yksityiskäytön ja työkäytön osuudet voidaan muun selvityksen puuttuessa arvioida. Jos ei ole lainkaan näyttöä työkäytöstä, kaikki on yksityiskäyttöä. Jos on näyttöä työkäytöstä, sitä arvioidaan myúun selvityksen puuttuessa olevan puolet.

Työkäytön osuudesta voi vähentää siihen kohdistuvat todelliset kulut. Jos korvaus työkäytön osuudesta on saman suuruinen kuin todelliset kulut, lopullisessa verotuksessa ei jää verotettavaa.

Tätä ei pidä sotkea siihen, että työnantaja järjestää työntekijän työkäyttöä varten tietoliikenneyhteyden. Silloin myös yksityiskäyttö on työntekijälle verovapaa etu.

Vastausta on muokattu 21.10.2021. Otsikosta ja kysymyksestä on poistettu toimituksen lisäämä maininta etätyöstä. Ensimmäiseen kappaletta on täydennetty lauseella: Tällainen tilanne voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun työnantaja on velvoittanut palkansaajan hankkimaan tietoliikenneyhteyden kotiinsa, jotta palkansaaja voi hoitaa esimerkiksi valvonta- ja päivystystehtäviä kotonaan

Lisäksi vastaukseen on lisätty kappale: Yksityiskäytön ja työkäytön osuudet voidaan muun selvityksen puuttuessa arvioida. Jos ei ole lainkaan näyttöä työkäytöstä, kaikki on yksityiskäyttöä. Jos on näyttöä työkäytöstä, sitä arvioidaan olevan puolet. Jos on näyttöä pääasiallisesta työkäytöstä, se on kokonaan työkäytössä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti