veronmaksajat.fi

KOTI

Verkkoyhteys tökkii - Mitä tehdä?

Verkkoyhteys tökkii - Mitä tehdä?
5.6.2017

Verkkoyhteydet pätkivät tai hidastelevat milloin mistäkin syystä. Ongelmiin löytyy onneksi yleensä lääkkeet.

Missä tilanteissa verkko ei tunnu toimivan niin kuin pitäisi? Tökkiikö yhteys internetiin vai vitkastelevatko bitit kodin sisällä? Toimiiko verkko joissakin kohdissa kotia ihan hyvin mutta pätkii toisaalla? Tuleeko ongelmia erityisesti tiettyinä kellonaikoina tai viikonpäivinä? 

Testaa laajakaistasi nopeus

Pelkästään tekstiä sisältäville pikaviesteille ja sähköposteille riittää, että nettiyhteys jotenkin toimii.  Mitä parempi nopeus sitä sähäkämmin liitetiedostot, isot aineistot ja nettisivut latautuvat.

Esimerkiksi internetin videopalvelu Netflix suosittelee tavalliselle kuvan laadulle tasaista yhteysnopeutta vähintään 3 megabittiä sekunnissa. Vähemmälläkin voi pärjätä, jos epätarkempi kuva kelpaa, ja paremmalla yhteysnopeudella kuvan laatu paranee.

Internet tai yksittäinen netin palvelu voivat tilapäisesti ruuhkautua. Eli esimerkiksi hidastelu tietyn nettisivun latauksessa ei välttämättä johdu kodin verkosta tai operaattorista.

Laajakaistayhteyden toiminta on helpointa testata speedtest.net -palvelulla. Windows-tietokoneessa testi käynnistyy näppäilemällä selaimeen nettiosoite speedtest.net. Älypuhelimeen ja tablettiin ladataan sovelluskaupasta ilmainen sovellus.

Ovatko nopeusarvot lähelläkään luvattua? Testi kannattaa toistaa eri aikoina ja eri viikonpäivinä mahdollisimman nopealla tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. 

Toisen operaattorin liittymä?

Kannattaa kokeilla kilpailevien operaattoreiden liittymiä, jos yhden operaattorin yhteyksien laatuun ei ole tyytyväinen. Älä siis sitoudu pitkään määräaikaiseen sopimukseen ennen kuin olet testannut yhteyden laadun. 

Kun laajakaista tökkii

Kokemuksen mukaan kaapelitelevisioverkkoon tukeutuvissa liittymissä esiintyy enemmän vaihtelua kuin lankapuhelinverkon adsl- ja vdsl-liittymissä.

Onko kyseessa laitevika?

Jos yhteydet nettiin yskivät säännöllisesti tai jatkuvasti, kannattaa ottaa yhteys palveluntarjoajan asiakaspalveluun. Operaattori voi etätestata yhteyden ja päätelaitteen. Ongelma voi johtua laiteviasta tai esimerkiksi kodin laajakaistapäätteen sopimattomista määrityksistä.

Joskus laajakaistapäätteen ohjelmapäivitys auttaa. Tai uusi pääte voi olla vikkelämpi kuin vanhentuneella tekniikalla toteutettu, iäkäs laite.

Etäisyys puhelinkeskuksesta ja esimerkiksi kodin ja puhelinkeskuksen välisten kaapelien laatu vaikuttavat laajakaistan toimintaan.

Tutustu peittoaluekarttaan

Jos nopeus jää jatkuvasti luvatusta muusta kuin tilaajan syystä, kannattaa vaatia alennus maksuista.

Etenkin langattomassa laajakaistassa suuretkin vaihtelut ovat tavallisia. Esite kannattaa lukea tarkasti.

Esimerkiksi ”100 megabitin” langattoman laajakaistan maksiminopeus on 100 megabittiä, joka saavutetaan ehkä ihanteellisissa olosuhteissa kalliilla päätelaitteella. Operaattorin mukaan tällaisen liittymän ”arvioitu nopeus” on 5-100 megabittiä ja 3G-verkossa 0,4 – 35 megabittiä.

Tutustu operaattorin peittoaluekarttaan. Alueellasi toimii kenties vain 3G. Nopeus huononee mitä kauemmas tukiasemasta mennään. Käyttöpaikan ja tukiaseman välissä olevat esteet, esimerkiksi rakennukset, vaikuttavat nopeuteen.

Ruuhkaa laajakaistalla?

Langaton laajakaista ruuhkautuu herkästi. Kun kaikki muutkin surffaavat ja katselevat videoita, oman yhteyden bittien liike voi hidastua ja suoratoistettavan videon laatu huonontua. Jopa säätila voi vaikuttaa bittien liikkeeseen.

Kokeile langatonta yhteyttä eri puolilla kotia. Sijoita laajakaistayhteyden jakava laite sinne, missä yhteys on paras.

Kokeile näitä parannuskeinoja 

Hanki hyvä antenni

Langattoman laajakaistan yhteyden laatua ja nopeutta voi parantaa lisäantennilla. Langattomaan modeemiin eli mokkulaan ja reitittimeen liitettävä pöytäantenni maksaa joitakin kymppejä. Säänkestävän antennin voi asettaa myös ikkunan ulkopuolelle. Tuhti antenni pientalon katolle maksaa asennettuna 300–500 euroa.

Matkapuhelimessa ei yleensä ole vastaketta lisäantennille, mutta puhelimeen voi yhdistää tarralla niin sanotun induktiivisen lisäantennin. Toimiiko puhelin tyydyttävästi vain tietyssä paikassa? Hanki langaton handsfree-kuulokemikrofoni, niin voit puhuessasi liikkua kotona vapaammin.

Siirrä keskuslaite keskeiselle paikalle

Monissa kodeissa on lankapuhelinverkkoon tai kaapelimodeemiverkkoon tukeutuva laajakaistayhteys. Laajakaistapääte on usein eteisessä.

Päätteeseen sisältyy yleensä niin sanottu wlan-reititin, johon pöytätietokone, pelikonsoli sekä perheenjäsenten sylimikrot, tabletit ja älypuhelimet kytkeytyvät ethernet-johdolla tai langattomalla wlan- eli WiFi-yhteydellä. Reititin yhdistää laitteet toisiinsa ja internetiin.

Myös langaton laajakaista jaetaan kodin laitteille yleensä wlan-reitittimellä.

Wlanin radiosignaalit lentävät eri suuntiin ja kimpoilevat pinnoista. Seinät ja esteet vaimentavat radiosignaaleja vaihtelevasti. Verkko toimii sitä huonommin eli bitit liikkuvat sitä verkkaisemmin mitä kauemmas keskuslaitteesta mennään ja mitä enemmän esteitä käyttöpaikan ja keskuslaitteen välissä on. Verkko ei välttämättä toimi ollenkaan yläkerrassa, kellarissa tai eteisestä katsoen kauimmaisessa huoneessa saati omakotitalon piharakennuksessa.

Wlan-keskuslaite kannattaa asentaa keskeiselle paikalle, jotta langaton verkko ulottuu mahdollisimman moneen kodin sopukkaan. Parasta keskuslaitteen paikkaa hakiessasi seuraa sylimikron signaalin voimakkuutta ilmaisevia pylväitä. Hae keskuslaitteelle asennuspaikka, jossa oleellisiin käyttöpaikkoihin syntyy mahdollisimman laadukas yhteys. Eteinen on harvoin sopivin paikka keskuslaitteelle.

Hanki tarvittaessa laadukas erillinen wlan-reititin, jonka yhdistät laajakaistapäätteeseen.

Lisää potkua fiksulla keskuslaitteella

Bittejä viuhuu melkoisesti, kun perheenjäsenet katselevat samanaikaisesti nettitv-ohjelmia ja teräväpiirtoisia videoita ja lataavat tiedostoja. Liikenneruuhkan vuoksi videot saattavat pätkiä ja niiden laatu voi huonontua. Tiedostojen lataus voi kestää tuskastuttavan pitkään. Kerrostaloissa ja kaupunkien keskustoissa ruuhkaa vielä pahentavat naapuruston wlan-verkot, jotka toimivat samoilla 2,4 gigahertsin taajuuksilla.

Ratkaisu ongelmaan on nokkela keskuslaite, jossa on 2,4 gigahertsin radion lisäksi yksi tai kaksi radiota, jotka toimivat samanaikaisesti 5 gigahertsin taajuuksilla. 5 gigahertsin taajuuksilla on yleensä runsaasti vapaita kanavia etenkin keskuslaitteissa, joissa on niin sanottu dfs-ominaisuus.

Jätetään esimerkiksi matkapuhelimet 2,4 gigahertsin verkkoon ja siirretään teräväpiirtoisia videoita suoratoistava televisio ja sylimikro 5 gigahertsin puolelle. Ja johan bitit saavat kyytiä.

Myös naapuruston verkkojen aiheuttamat häiriöt on helpointa kiertää vaihtamalla 5 gigahertsiin.

Muuta keskuslaitteen määrityksiä

Paranna 2,4 gigahertsin verkon toimintaa valitsemalla kanava, jolla on mahdollisimman vähän liikennettä. Muista verkoista ja niiden käyttämistä kanavista saa tietoa muun muassa Inssider-nimisellä sovelluksella, jonka iäkkään mutta edelleen käyttökelpoisen version voi ladata verkosta ilmaiseksi. Ohjelman tuliterä, monipuolinen versio maksaa noin 30 euroa.

Hienomman keskuslaitteen käyttöönotto ja gigahertsit eivät ole niin hankalia kuin miltä ne kuulostavat.

Lisää kattavuutta tukiasemalla 

Wlan-reitittimen muodostamaa verkkoa voi täydentää wlan-keskuslaitteilla, joita kutsutaan tukiasemiksi. Sylimikrot ja muut päätelaitteet kytkeytyvät automaattisesti siihen saman verkkokokonaisuuden keskuslaitteeseen, jonka signaali on voimakkain.

Tukiasemat yhdistetään reitittimeen yleensä ethernet-kaapeleilla tai langattomilla yhteyksillä. Joskus voidaan käyttää sähköverkkomodeemeita, jotka valjastavat rakennusten sähkökaapelit datasiirtoon.

Aina koko asuntoa ei voi kattaa yhdellä wlan-keskuslaitteella. Esimerkiksi kaksikerroksisen asunnon yläkertaan tarvitaan usein oma keskuslaitteensa. Jotta verkkoyhteys yltää piharakennukseen, tarvitaan usein toinen keskuslaite tai erityisjärjestelyjä.

Usean keskuslaitteen langattoman verkon käyttöönotto kysyy paneutumista ja kärsivällisyyttä. Värvää tarvittaessa avuksi suvun nörtti tai digitalkkari.

Wlan-keskuslaite kannattaa asentaa keskeiselle paikalle, jotta langaton verkko ulottuu mahdollisimman moneen kodin sopukkaan. Kuvassa oleva Netgear Orbi -laite on helppokäyttöinen. Kuva Vesa Yläjääski

Onneksi parhailla uusilla laitteilla wlanin asennus on yllättävän helppoa. Aloittelijakin osaa ottaa käyttöön esimerkiksi kahden tai jopa useamman wlan-keskuslaitteen Netgear Orbi -järjestelmän. Orbi hyödyntää erillistä radiokanavaa keskuslaitteiden välisiin yhteyksiin, mikä tekee käyttöönotosta vaivatonta suorituskyvystä liikaa tinkimättä.  

Vesa Yläjääski 

Rahat, verot, työ & eläke, koti