veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvat, musiikki, videot – käytä toisen teosta laillisesti

Kuvat, musiikki, videot – käytä toisen teosta laillisesti
31.8.2023

Nykyään on helppoa löytää netistä audiovisuaalista materiaalia vaikkapa oman blogin, somesivuston tai tubetushankkeen terävöittämiseen: kuvia, musiikkia, videopätkiä tai otteita painetuista dokumenteista.

Aivan toinen juttu ovat materiaalin käyttöoikeudet. Tyypillisin miettimisen paikka on digitaalisen valokuvan lataaminen. Jos itselläni ei ole halutun kaltaista kuvaa eikä mahdollisuutta sitä ottaa, miten voin napata verkosta kuvan ilman, että syyllistyn tekijänoikeusrikkeeseen?

Moni netistä löytyvä kuva on kuitenkin kenen tahansa käytettävissä, tietyin ehdoin.

Tästä mahdollisuudesta kertoo englanninkielinen lisenssi Creative Commons. Jos kuvan yhteydestä löytyy CC-tunniste (lyhenne sanaparista), tiedät, että kuvan tekijä on antanut luvan edelleenkäyttää teostaan hänen valitsemansa lisenssin ehdoilla.

Sinun vastuullasi on tutustua ehtoihin ja noudattaa niitä.

Hae lisenssirajauksella

Creative Commons on paitsi lisenssijärjestelmä, myös Yhdysvalloissa vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö. Se auttaa jakamaan verkossa luovan työn tuotteita laillisesti ja yhteiseksi hyväksi.

CC:llä on myös suomalainen paikallisosasto, jonka verkkosivuilta kohdasta Hae sisältöä kätevästi linkkejä seuraaviin aineistohakuihin:

  • Nopein tapa etsiä laillisesti jaettavaa sisältöä on käyttää hakukonetta rajatulla haulla. Esimerkiksi Googlen hakukoneessa voi lisäasetuksista valita haun CC-lisenssirajauksella.
  • Creative Commons Search -metahakukoneella pääsee laajoihin CC-lisensoitujen aineistojen varantoihin ja sekä CC-lisenssejä ymmärtäviin hakukoneisiin.
  • Lisäksi CC Suomen yhteyshenkilö Tarmo Toikkanen on kerännyt luettelon avoimesti lisensoiduista tietovarannoista. 

Kuusi erilaista CC-lisenssiä

Kuvien sijasta saatat tarvita laatimaasi niksivideoon taustamusiikkia. Sitä ei pidä ottaa mistä tahansa verkon musiikkipalvelusta.

Esimerkiksi Tarmo Toikkasen lähdelistauksesta löytyy ladattavaksi oikeuksien osalta riskitöntä sävelistöä moneen makuun. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Freemusicarchive tai ccMixter.

CC-lisenssejä on kaikkiaan kuusi erilaista. Niiden väliset olennaiset erot ovat oikeudessa kaupalliseen käyttöön ja oikeudessa muunnella alkuperäistä teosta.

Niin sanotun seitsemännen eli CC0-lisenssin kuvia voi käyttää täysin vapaasti, mutta niidenkin tekijänoikeus säilyy alkuperäisen teoksen laatijalla. 

Näin julkaiset itse

Onpa etsityn sisällön laji mikä tahansa, vapaasti jaettava ei aina tarkoita ilmaista. Tässä jutussa käsitellään lähinnä CC-lisensoitua sisältöä, joka on eri muodoissaan pääasiassa maksutonta.

Suuri osa ladattavasta CC-lisensoidusta mediasta vaatii silti usein vähintäänkin rekisteröitymisen johonkin sisältöpalveluun.

Netissä on myös sekä koti- että ulkomaisia maksullisia ja maksuttomia kuvapankkeja, joilla on omat lisensointikäytäntönsä, mutta joista löytyy myös CC-lisensoitua sisältöä.

Voit myös julkaista oman teoksesi verkossa Creative Commons -lisenssillä. Se ei tarkoita tekijänoikeuksistasi luopumista, vaan oikeuksien osan tarjoamista kenelle tahansa teoksen käyttäjälle sinun määrittelemilläsi ehdoilla. Katso ohjeet julkaisemiseen Creative Commons -sivustolta

Kuusi vinkkiä verkosta kuvia etsivälle 

1. Tarkista, millaisella CC-lisenssillä kuvaa saa käyttää ja mainitse lisenssi tekijän nimen yhteydessä.

2. Jos sivusto vaikuttaa epäilyttävältä, älä käytä kuvaa.

3. Jos lisenssimerkintä on epäselvä tai se ei ole yksiselitteinen, älä käytä kuvaa.

4. Tarkista kuvan käyttöoikeudet alkuperäiseltä sivulta, jolta kuva on jaettu.

5. Mainitse aina tekijän tai kuvaajan nimi.

6. Tekijänoikeus eli yksinoikeus päättää teoksensa käytöstä säilyy aina alkuperäisen teoksen laatijalla.

Kauko Ollila  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti