veronmaksajat.fi

KOTI

Vastikkeet nousussa? Kolme tapaa alentaa kuluja kerrostalossa

Vastikkeet nousussa? Kolme tapaa alentaa kuluja kerrostalossa
20.9.2019

Kerrostalon asumiskuluja voi tehokkaasti laskea energiasäästöillä. Hyvin toteutetut säästöt eivät vähennä asumismukavuutta. Asukkaat eivät välttämättä edes huomaa kuluttavansa vähemmän energiaa, sanoo Kalle Grönqvist Fluxio Isännöinnistä.

Lämmitys ja lämpimän veden kulutus ovat suuria energiasyöppöjä varsinkin vanhemmissa kerrostaloissa. Jakelujärjestelmiä säätämällä voi saada suuriakin säästöjä aikaan.

Helsinkiläinen Fluxio Isännöinti on erikoistunut energiansäästöhankkeisiin. Toimitusjohtaja Kalle Grönqvist kertoo, että hankkeisiin liittyvissä tutkimuksissa ovat mukana julkisorganisaatio Sitra ja energiayhtiö Fortum. Grönqvist kertoo kolme esimerkkiä toteutuneista säästöhankkeista.

1. Vettä säästyy painetta alentamalla

”Ehdotimme kolmelle isännöimällemme taloyhtiölle, että kokeilisimme veden säästämistä vesiputkiston paineentasauksella.  Jokaiseen taloon asennettiin paineentasausventtiili. Painetta alennettiin 1–2 baaria”, kertoo Grönqvist.

Paineenalennuksen jälkeen vettä kului 5–15 prosenttia vähemmän. Esimerkiksi talossa numero 3 yhtä henkilöä kohti kului ennen 160 litraa vettä vuorokaudessa, mutta kulutus putosi paineentasauksen jälkeen noin 140 litraan.

Paineentasausventtiilien asentaminen maksoi taloyhtiöille 500–2 000 euroa. Grönqvist laskee, että järjestelmät maksavat itsensä takaisin 1–2 vuodessa.

On melko tavallista, että kerrostalon putkistossa on painetta ohjearvoja enemmän. Normaalisti vettä pitäisi virrata 10 litraa minuutissa.

”Tämän voi testata yksinkertaisella keinolla. Suihkuta ylimmän kerroksen asunnossa vettä täydellä teholla ämpäriin. Jos ämpäri täyttyy ennen kuin minuutti on kulunut, paine on liian kova. Alempien kerrosten asunnoissa paine on vielä kovempi.”

2.Kodin suihkupäät ja hanat vaihtoon

Lämmin vesi on kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Suurin osa kodissa käytetystä lämpimästä vedestä kuluu suihkussa.

”Asensimme yhteen taloyhtiöön vettä säästävät suihkupäät ja vesihanoihin vakiovirtaussuuttimet. Kahdeksan kuukauden mittauksen aikana kulutus on pudonnut 11 prosenttia, jopa 200 litrasta henkilöä kohti kuukaudessa alle 159 litraan. Asukkaat eivät juuri ole huomanneet eroa. ”

Grönqvistin mukaan säästöä lämminvesikuluissa syntyy esimerkkitaloyhtiössä tuhansia euroja vuodessa. Investoinnin kulut saadaan takaisin 1,5 vuodessa.

3.Ylilämmitys kuriin

Huoneistojen välillä voi olla suuria lämpötilaeroja.  Samassa talossa jossakin asunnossa voi olla alle 17 astetta, kun toisaalla lämpömittari näyttää yli 24:ää. Suositeltava lämpötila kotona olisi 21–22 astetta.

”Ylilämmitystä tapahtuu erityisesti keväisin. Kun ulkolämpömittari on varjossa pakkasen puolella,  keskuslämmitys voi paahtaa aurinkoisen seinustan asunnot 26-asteisiksi”, Gröqvist sanoo.

Yleisiä tiloja kuten porraskäytäviä, varastoja tai autotalleja ei kannata lämmittää asuinhuoneiden lukemiin. Lämpötilaksi riittää 17 astetta.

”Lämmitys voidaan säätää joko perinteisesti, niin että putkimies kiertää patterit läpi, tai älykkäällä etäohjauksella.  Etäohjaus on kehittynyt edullisemmaksi kuin käsityö: sensoreiden hinnat ovat laskeneet ja 5G-verkko helpottaa yhteyksiä.”

Kun taloyhtiön päivittäiset kulut laskevat, hallitus pääsee pohtimaan, miten säästöt hyödynnetään. Talossa voidaan esimerkiksi alentaa hoitovastikkeita tai rahoittaa korjauksia.

Mitä suihkuttelu maksaa?

Kerrostalo (80 asuntoa), energiatehokas

Suihkuvesi maksaa keskimäärin 5,7 e/m3 eli 0,0057 e/l
Suihkussa kuluu vettä 10 l /minuutti
Viiden minuutin suihku maksaa 50 x 0,0057 e = 0,29 e
Nelihenkisen perheen suihkut 1 x päivä maksavat vuodessa 4 x 0,29 e x 365  =
420 e

Kerrostalo (80 asuntoa), energiasyöppö

Suihkuvesi maksaa keskimäärin 5,7 e/m3 eli 0,0057 e/l
Suihkussa kuluu vettä 15 l /minuutti
Viiden minuutin suihku maksaa 75 x 0,0057 e = 0,43 e
Nelihenkisen perheen suihkut 1 x päivä maksavat vuodessa 4 x 0,43 e x 365 =
630 e

Laskelma Motiva (veden hinta: HSY, kaukolämpö: Suomen keskihinta)

Satu Alavalkama 

Rahat, verot, työ & eläke, koti