veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Hikoiletko tai paleletko kerrostalossa – älylämmitys helpottaa ja tuo säästöjä

Hikoiletko tai paleletko kerrostalossa – älylämmitys helpottaa ja tuo säästöjä
5.9.2019

Onko oma asuntosi talvella kylmä, kun naapuri taas kulkee kotonaan shortseissa? Tuttu tilanne kerrostalossa, jossa lämmitys ei ole tasapainossa. Uusi ratkaisu ongelmaan on älylämmitys. Sen avulla taloyhtiö voi myös säästää kuluissa ja karsia ilmastopäästöjä.

Suomessa rakennusten lämmitys on ällistyttävän suuri energian kuluttaja ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä. ”Jos koko maassa karsittaisiin 10 prosenttia lämmityskuluista, ilmastopäästöt vähenisivät yhtä paljon kuin jos 400 000 henkilöautoa poistettaisiin liikenteestä”, sanoo Mikko Lietsalmi, Wattinen-liiketoiminnan kehitysjohtaja.

Wattinen on palvelu, jonka avulla voi säästää 10–30 prosenttia lämmitykseen käytetystä energiasta. Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempinä, vaan niitä voidaan lämmittää fiksummin. Palvelun käyttöönotto ei vaadi isoja remontteja tai investointeja.

”Tyypillisesti Wattinen säästää vesikiertoisella patterilämmityksellä lämpiävälle taloyhtiölle enemmän kuin palvelu maksaa. Esimerkiksi pilottikohteessamme Helsingissä vuonna 1913 rakennetussa talossa palvelumaksu oli 10,28 euroa/kk asuntoa kohti. Säästö lämmityskuluissa oli 17,07 euroa/kk/asunto”, Mikko Lietsalmi kertoo.

Näin Wattinen toimii

Älylämmityspalvelu on syksyllä 2019 saatavilla pääkaupunkiseudulla. Kun taloyhtiö ottaa Wattisen käyttöön, jokaiseen lämmityspatteriin asennetaan älytermostatti, joka on langattomasti yhteydessä Wattinen-pilvipalveluun. Tekoäly ennakoi ja ohjaa lämmitystä tarkasti huone kerrallaan.

Asukas voi itse säätää lämmitystä celsiusasteikon mukaan joko suoraan termostaatista tai puhelimen mobiilisovelluksella. Parhaat hyödyt saadaan, jos mobiilisovelluksella säätää lämpötilan matalammaksi silloin, kun on pois kotoa tai nukkuu.

”Esimerkiksi makuuhuoneissa voi olla yön aikana hieman viileämpää, jolloin unen laatu paranee. Nukkumaan mennessä ja herätessä on taas miellyttävän lämmintä. Wattinen säästää energiaa myös lomamatkojen ja jopa työpäivien aikana”, Lietsalmi sanoo.

Sopivat ja terveelliset lämpötilat kotiin

Esimerkki: Kerrostaloasunto, jonka asukkaat käyvät töissä/koulussa

Kellonaika

22-06

6.00

7.30-17

17-22

Mitä tapahtuu

Nukutaan

Herätään

Koti on tyhjä

Ollaan kotona

Lämpötila

18⁰

22⁰

17-18⁰

21⁰

Yhden asteen lämpötilan lasku vähentää energiankulutusta 5 %.

Lähde: DNA/Wattinen

Helpotusta isännöitsijän työhön

Wattinen-palvelu käyttää Fourdeg Oy:ltä lisensoitua lämmityksen ohjauksen tekoälyteknologiaa. Palvelun on kehittänyt teleoperaattori DNA. DNA:n teettämän isännöitsijäkyselyn mukaan noin kolmasosa isännöitsijöistä kohtaa viikoittain työssään taloyhtiöiden lämmitykseen liittyviä ongelmia.

Perinteisiä keinoja pulmien ratkomiseksi ovat olleet ikkunoiden uusiminen tai tiivistäminen, lämmitysverkon tasapainotus, eristyksen lisääminen ja ilma- tai maalämpöpumppujen asentaminen. Lämmitysongelmat vievät paljon isännöitsijöiden ja huoltomiesten aikaa.

Älylämmityspalvelun kuukausimaksuun sisältyvät myös ylläpito, asukaspalvelu ja raportointi kiinteistöille, joten se ei lisää isännöinnin työtehtäviä.

”Älykäs ohjaus vähentää myös kaukolämmön kysyntäpiikkejä. Tällä on suuri ilmastovaikutus, sillä kysyntähuippujen aikana energiayhtiöt nostavat kapasiteettiaan fossiilisilla polttoaineilla”, Lietsalmi sanoo.

Mitä älylämmitykselle tapahtuu, jos tulee sähkökatko?

”Myrskyt ja sähkökatkot on huomioitu palvelussa. Järjestelmä toimii myös sähkökatkon aikana. Uusia asetuksia voidaan tehdä vasta katkon loputtua.”

Mitä älylämmitys maksaa?

Esimerkki: pääkaupunkiseutu, kaukolämpö

Taloyhtiö

 40 asuntoa

Kuukausimaksu

340 e/kk

Aloituskustannus

3 070 e

Palvelun sisältö

Älytermostaatit, tietoliikenneyhteydet, älypuhelinsovellus, lämmityksen hallinta tekoälyllä, asennus, ylläpito, asukaspalvelu, raportointi

Palvelu maksaa itsensä takaisin noin 1–1,5 vuodessa lämmitysenergian säästöllä.

Lähde: DNA/Wattinen

 

Satu Alavalkama

 

 

 

 

 

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti