veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Valoisilla asuntomarkkinoilla yllättäviäkin varjopaikkoja

Valoisilla asuntomarkkinoilla yllättäviäkin varjopaikkoja
16.3.2020

Alkuvuosi on ollut reipasta aikaa asuntomarkkinoilla. Kiinteistönvälitysalan tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppamäärä kasvoi tammikuussa koko maassa keskimäärin vajaat kolme prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla kasvua oli yli neljä prosenttia.

Kaupankäynti näyttää suorastaan räjähtäneen pääkaupunkiseudun kehyskunnissa, joissa kauppamäärä nousi 27 prosenttia. Voiko moinen luku olla edes totta? OP Ryhmän selitys on, että etelän vähälumisen talven vuoksi omakotitaloja on tullut myyntiin tavallista aikaisemmin, jo ennen kevään tuloa. Lisäksi OP Ryhmässä uskotaan pääkaupunkiseudun kohonneiden hintojen ajaneen ostajia kehyskuntiin.

Kehyskuntia ovat tässä Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Kovaa kauppamäärän kasvua on kyllä raportoitu muualtakin, esimerkiksi Espoosta, Kuopiosta, Oulusta ja Jyväskylästä. Kauppamäärä puolestaan väheni tuntuvasti esimerkiksi Turussa, Joensuussa, Porvoossa ja Porissa.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat tammikuussa koko maassa keskimäärin 3,2 prosenttia tammikuuhun 2019 verrattuna. Muutoshaarukka on leveä: esimerkiksi Porissa hinnat nousivat noin 12 prosenttia, Lahdessa ne laskivat noin 4 prosenttia. Kovimmat nousijat olivat Porin lisäksi Helsinki, Espoo ja Oulu. Hinnat laskivat Lahden lisäksi muun muassa Jyväskylässä ja Joensuussa.

Asuntojen hinnat, kaksiot, e/m2

Asuntorahoittaja Hypo ennustaa asuntomarkkinoille yleisesti ottaen melko valoisia näkymiä. ”Mutta pitää muistaa, että näkymät ovat hyvin erilaiset kasvukeskuksissa ja muuttotappioalueilla”, sanoo asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Taloustaidon podcast-haastattelussa.

”Eivätkä muuttotappioalueet ole pelkästään harvaanasuttua maaseutua, vaan joukossa on myös keskikokoisia kaupunkeja, joissa asuntomarkkinatilanne ei ole ollut erityisen myönteinen. Sellaisia kuin esimerkiksi Vaasa: Pohjanmaalla talous vetää aika vahvasti, mutta jos väestö supistuu, asuntomarkkinat ovat haasteessa. Silloin ei aluetalouden hyväkään veto riitä.” 

Kuuntele Taloustaito Podcast: Mitä tapahtuu asuntomarkkkinoilla, asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus? 

Rahat, verot, työ & eläke, koti