veronmaksajat.fi

KOTI

Vaatteet askarruttavat – miten pukeutua ekologisesti?

Vaatteet askarruttavat – miten pukeutua ekologisesti?
12.2.2019

Miten hankkia ja käyttää vaatteita niin, ettei turhaan kuormittaisi ympäristöä? Ekologisessa pukeutumisessa keskeistä on, että vaatteen elinkaari on mahdollisimman pitkä eikä vaatteita hankita kuin tarpeeseen. 

Kannattaako vaate hankkia verkkokaupasta vai kivijalasta?

”Verkkokaupasta ostettaessa vaatteelle tulee paljon postitusta ja kuljetusta ja helposti palautuksiakin. Pakkausmateriaaleista syntyy myös paljon jätettä. Koen, että kivijalkakauppa on parempi”, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Helena Dahlbo sanoo. 

Mitä materiaaleja kannattaa suosia?

”Yksiselitteisesti ei voi sanoa, että jokin materiaali on parempi kuin toinen. Nykyään melkein kaikki vaatteet tehdään sekoitemateriaaleista. Esimerkiksi puuvilla, vaikka se on luonnonkuitu, voi olla hyvin epäekologinen vaihtoehto, koska sen valmistukseen kuluu todella paljon vettä. Vaatteessa voi olla ympäristömerkki, joka kertoo tuotteen ekologisuudesta. Toivon mukaan Joutsenmerkki ja EU-kukka yleistyvät vaatteissa.”

Miten vaatteita pitäisi kierrättää?

”Paras tapa on lahjoittaa vaatteet esimerkiksi hyväntekeväisyyteen, jossa ne saavat uuden elämän toisella käyttäjällä. Materiaalikierrätyksessä materiaali voidaan pilkkoa osiin ja tehdä uudenlaisia vaatteita. Jotta kierrätys saataisiin oikeasti toimimaan, ihmisten pitäisi myös hankkia kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita tai käytettyjä vaatteita.” 

Onko sillä väliä, miten vaatteita käyttää?

”Sillä on paljon merkitystä, miten vaatteita pesee ja kuinka usein. Totta kai vaatteita pitää aina silloin tällöin pestä, mutta niitä ei kannata heittää automaattisesti pyykkikoriin jokaisen käyttökerran jälkeen. Joskus tuulettaminen riittää.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti