veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viisi vinkkiä muovittomaan vappuun – näin se onnistuu!

Viisi vinkkiä muovittomaan vappuun – näin se onnistuu!
28.4.2023

Vappu on kevään iloisin juhla, mutta hulinan tuoksinnassa syntyy melkoisesti jätettä ja erityisesti muoviroskaa. WWF:n vinkeillä on helppo ehkäistä vappuroskaamista. 

1. Skippaa suihkuserpentiini

Serpentiinispray on käytännössä suihkutettavaa muovivaahtoa. Jos haluat väriä juhliisi, voit käyttää sen sijaan muovitonta vaihtoehtoa eli paperiserpentiiniä. Paperiserpentiini kierrätetään vapun päätteeksi sekajätteeseen.

Suihkuserpentiini on huomattavasti hankalampi kierrätettävä: pullon sisältö on sekajätettä, mutta ponnekaasupullo lukeutuu vaarallisiin jätteisiin.  

2. Älä osta kertakäyttökrääsää, kierrätä vanhoja vapputamineita

Viuhkat, naamarit ja halpamuovitavara houkuttelevat vappuhulinassa. Päivästä tulee kuitenkin helposti vuoden roskaisin juhlapyhä, jos joka vuosi haalitaan uudet krääsät.

Himovappuilijan kannattaa kerätä kotiinsa menneiden vappujen aarreboksi, josta voi kierrättää uusia lookeja vuosiksi eteenpäin.

Ylioppilaalle kierrättäminen onkin helppoa: vapun valkolakkimuoti ei vanhene koskaan!  

3. Pidä kiinni pallostasi

Saattaisi olla liian julmaa olla ostamatta lapselle vappupalloa, mutta yksi pallo riittää. Huolehdi, ettei pallo lennä taivaisiin ja päädy lopulta luontoa roskaamaan. Sido pallo esimerkiksi rattaisiin, reppuun tai vaatteisiin tai laita naruun paino, jotta pallo pysyy ulottuvilla.

Hävitä tyhjä pallo asiallisesti kierrättämällä. Muovipinnoitteisen foliopallon oikea osoite on sekajäte. 

4. Piknikille mukaan kunnon aterimet ja mukit

Vapun jätevuori kasvaa, jos piknikpurtavat ja kuohuvat nautitaan muoviastioista. Ota mieluummin mukaan kestoastiat, niistähän on paljon juhlavampaa syödäkin!

Kotiin viemistä saattaa olla aavistuksen enemmän, mutta tuskin kohtuuttomasti. 

5. Nappaa löytämäsi muovit roskiin

Jos näet ympäristössä muutakin muoviroskaa kuin omasi, nappaa nekin siivotessasi mukaan.

Muovia ei pidä jättää luontoon, ja siihen on painavia syitä: jos jätät jälkeesi esimerkiksi muovimukin, se on täydellisesti hajonnut vasta 450 vuoden päästä. 

NUMERO 90 | Muovia kulkeutuu helposti mereen ja muihin vesistöihin. Esimerkiksi Itämeren rantaroskasta jopa 90 prosenttia on muovia. Tyypillisintä meren muoviroskaa ovat tupakantumpit, pullot ja pakkausjätteet, muoviriekaleet sekä muovipussit.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti