veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mitä jätettä on serpentiini, entä foliopallo? Näin lajittelet vappuroskat

Mitä jätettä on serpentiini, entä foliopallo? Näin lajittelet vappuroskat
29.4.2022

Vappuna syntyy sen seitsemän sortin jätettä. Fiksu juhlija pitää lajittelun mielessä myös vappuna!

Foliopallo

Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallo vetelee viimeisiään, nakkaa pallo polttokelpoisen jätteen jäteastiaan tai sekajäteastiaan. 

Ilmapallo

Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen sen sijaan voi kierrättää lajittelemalla sen muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä monissa taloyhtiössä. Etsi lähin ekopiste

Keksipaketti

Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. 

Kertakäyttöastiat

Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliiniastiat ja juomalasit.

Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat polttokelpoisen jätteen astiaan tai sekajäteastiaan. 

Lautasliina

Käytetyt lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi. 

Metallitölkki

Missä ikinä oletkaan, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan. 

Munkkirasva

Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan tai sekajäteastiaan. 

Ruoantähteet

Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran, kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin. 

Serpentiini

Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on polttokelpoisen jätteen jäteastia tai sekajäteastia. Kestoserpentiiniä voi myös virkata itse ja näin ehkäistä turhan jätteen syntyä! 

Simapullo

Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot palautetaan kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina. 

Sipsipussi

Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena. 

Skumppalasi

Mikäli lasinen skumppalasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet polttokelpoiseen jätteeseen tai sekajäteastiaan. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan. 

Skumppapullo

Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan. 

Skumppapullon korkki

Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen jätteeseen tai sekäjätteeseen. 

Suihkuserpentiini

Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka pitää lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä.

Tippaleipä-, perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit

Mikäli ruokatarpeet ostaa valmiina kaupasta muovipakkauksissaan, kuuluu pakkaukset lajitella muovinkeräysastiaan. 

Vappukrääsä

Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen.

Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte tai sekajäte. 

Ylioppilaslakki

Ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen. 

JÄTEPUSSIT MUKAAN | Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Yleiset roska-astiat täyttyvät vappuna nopeasti, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin polttokelpoista jätettä. 

Vinkit: Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH)

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti