veronmaksajat.fi

KOTI

Puusta pudonneet omenat maistuvat rotille – pudokkaat poimittava oitis pois

Puusta pudonneet omenat maistuvat rotille – pudokkaat poimittava oitis pois
29.8.2023

Omenakausi voi lisätä rottien liikehdintää pihoilla ja puutarhoissa, kun maahan pudonneet hedelmät ja marjat houkuttelevat jyrsijöitä paikalle. Pihamaalle haravoidut lehti- ja risukasat tarjoavat rotille suojapaikkoja.

Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat muun muassa saastuttaa elintarvikkeita ja vaurioittaa jyrsimällä erilaisia rakenteita. Vastuu rottien torjunnasta on kiinteistön omistajalla tai haltijalla, Helsingin kaupunki muistuttaa. 

Ensisijaisesti tulisi varmistaa, että rotilla ei ole saatavilla ravintoa. Maahan pudonneet omenat ja muu jyrsijöille kelpaava ravinto tulee kerätä heti pois pihalta.

Syömäkelvottomat hedelmät voi kompostoida. Avokomposti ei kuitenkaan käy tähän tarkoitukseen, sillä biojätekompostorin tulee olla sellainen, etteivät jyrsijät ja linnut pääse sinne. Kompostorin kuntoa on syytä seurata ja kannattaa tarkistaa, etteivät rotat pääse siihen esimerkiksi jyrsimällä reikää alakautta.

Paakaupunkiseudulla omenoita voi myös viedä maksua vastaan Sortti-asemille. Samalla asemalle voi viedä muutakin pihan risu- ja viherjätettä.

Jos laittaa omenoita kiinteistön bio- tai sekajäteastiaan, kannattaa niitä laittaa sinne vain vähän kerrallaan. Näin jäteastia ei rikkoudu tai tule liian painavaksi siirtää.

Lisäksi on syytä pitää piha ja puutarha siistinä ja tarkistaa, ettei rotille ole tarjolla suojapaikkoja kiinteistön alueella.

Pihalle ei siis kannata kasata rakennusmateriaali- tai rojuläjiä, joista jyrsijät saavat suojaa. Lehti- tai risukasojakaan ei pidä jättää lojumaan maahan, sillä ne houkuttelevat rottia ja muita kutsumattomia jyrsijävieraita paikalle.

Myös lintujen talviruokinta saattaa houkutella rottia pihapiiriin. Mikäli lintuja ruokitaan, tulee se järjestää niin siististi, ettei se aiheuta rottaongelmaa. Lintuja ei tule ruokkia suoraan maahan.

Rotanloukkuja myydään kuluttajille kaupoissa. Loukkuja sijoitettaessa tulee varmistua siitä, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin. 

Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

ROTTA ISKI! KOTIVAKUUTUS PUREE HARVOIN ROTTAVAHINKOIHIN Rotta tai hiiri voi purra sähköjohdon poikki, mikä voi johtaa pakastimen ruokien sulamiseen tai jopa tulipaloon. Jyrsijät voivat myös nakertaa vesiputkea, mistä voi koitua mittava vesivahinko. Lue lisää >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti