veronmaksajat.fi

KOTI

Rotta iski – kotivakuutus puree harvoin rottavahinkoihin

Rotta iski – kotivakuutus puree harvoin rottavahinkoihin
5.10.2021

Rotta tai hiiri voi purra sähköjohdon poikki, mikä voi johtaa pakastimen ruokien sulamiseen tai jopa tulipaloon. Jyrsijät voivat myös nakertaa vesiputkea, mistä voi koitua mittava vesivahinko.

Vakuutus kattaa jyrsijätuhot harvoin

Vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta näkee, että kotivakuutus ei yleensä korvaa kotien jyrsijävahinkoja. Näin vahvistavat Lähitapiolan ja Pohjantähden asiantuntijat.

Pohjantähden kotivakuutus ei korvaa ”hyönteisten, tuhoeläinten, näätäeläinten, jäniseläinten tai jyrsijöiden aiheuttamaa vahinkoa lukuun ottamatta hyönteisten tai jyrsijöiden aiheuttamaa puuston kuolemaa. Pensaita tai hedelmäpuita ei kuitenkaan korvata”.

Myös Lähitapiola rajaa kotivakuutuksestaan hyönteisten ja jyrsijöiden aiheuttamat vahingot. Silti niin Lähitapiolan kuin Pohjantähden kotivakuutus korvaa esimerkiksi hiiren tuottamia vuoto- ja palovahinkoja.

Lähitapiolan laajimmasta kotivakuutuksesta voidaan korvata myös vaikkapa näädän pesinnän tuottamia vahinkoja rakennukselle. Pohjantähti ei korvaa tällaisia vahinkoja.

Ifillä taas jo suppein kotivakuutus korvaa jyrsijöiden aiheuttamat palovahingot ja perustason vakuutus korvaa vuotovahingot omakotitalolle ja vapaa-ajan asunnolle. Ifin laaja kotivakuutus korvaa, jos esimerkiksi orava heikentää mökin eristeitä ratkaisevasti; laajin eli Laajaplus korvaa, jos vaikkapa rotta järsii puutalon rakenteita.

Jyrsijät eivät ole harmittomia nakertajia. Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen sanoo, että jyrsijät ovat aiheuttaneet useita yli kymmenentuhannen euron vahinkoja.

If sai viime vuonna kodeista rottahavaintoja jopa 150 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Rajua nousua selittänee ainakin se, että koronapandemia vähensi ravintoloiden ruokajätettä. Niinpä rotat hakivat ruokaa asunnoista.

Jyrsijätorjuntaa omakotitaloon

Utunen kertoo, että suomalaiskoteihin on kysytty viime vuosina enenevästi tuhoeläinten torjuntapalvelua. Se sisältyy Ifin kahteen laajimpaan kotivakuutukseen ja mökkien Laajaplus-vakuutukseen. Jos mielii korvauksia, vakuutuksen oli oltava voimassa, kun tuholaisia havaittiin kodissa ensimmäisen kerran.

Tuhoeläinten torjuntapalvelu tarkoittaa Ifillä asiakkaan puhelinneuvontaa, tuholaistorjunnan postipakettia tai tuholaistorjujan käyntiä.

Torjuntapalvelu on rajattu palveluehdoissa nimettyjen jyrsijöiden ja tuhohyönteisten torjuntaan. Palveluun ei sisälly oravien, lintujen, myyrien, näätien ja muiden villieläinten karkottaminen.

Palvelun saa vain omakotitalon tai mökin päärakennukseen, ei muihin rakennuksiin tai pihaan.

Palvelua ei saa pari-, rivi- tai kerrostaloasuntoon.

Asuntoihin tuhansia tuholaistorjuntoja

Anticimex on Suomen suurin tuholaistorjuntayritys. Sen kehityspäällikkö Juha Aro kertoo edustamansa yhtiön tuholaistorjujien tekevän vuosittain noin 60 000 tarkastusta tai torjuntaa.

Asiakaskäynneistä asuntoihin kohdistuu alle kymmenen prosenttia ja niistä pääosa kerrostaloihin. Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa isännöitsijälle esimerkiksi tuhohyönteisistä.

Noin joka toinen jyrsijätorjunta hoituu perinteisellä loukulla. Muita keinoja ovat myrkky ja älyloukut.

”Pyrimme myrkyttömään jyrsijätorjuntaan. Sisätiloissa emme käytä myrkkyä, jotta kuollut jyrsijä ei jää esimerkiksi rakenteisiin”, Aro selventää.

Kotikonstit ensiksi käyttöön – 7 vinkkiä torjuntaan

1. Hiiret, ampiaiset ja muurahaiset ovat tyypillisimpiä kodin tuholaisia. Siisteys ja kannen alla säilytettävä ruoka ovat hyvää, kotikutoista tuholaistorjuntaa.

2. Sekä sisällä että ulkona roska-astioiden pitää olla ehjiä ja puhtaita. Rotat tykkäävät ylitäytetyistä jäteastioista.

3. Biojäte ja rasva eivät kuulu vessanpyttyyn eikä viemäriin, vaikka rotat niin haluavat.

4. Jos ruokit lintuja, pidä ruokintapaikan alusta puhtaana. Omenat pitää kerätä maasta.

5. Tuhohyönteinen pitää tunnistaa, jos päädyt käyttämään hyönteismyrkkyä, sillä myrkyissä on täsmätehoaineet.

6. Sepeli tai muu kova pohja ehkäisee jyrsijöiden kaivautumista asunnon tai mökin alle. Alapohjan tuuletusaukot ja lautarakenteisten talojen alareunat pitää verkottaa, jotta jyrsijät eivät pääse rakenteisiin. Katon räystäslaudat on syytä tiivistää.

7. Asuntojen seinustoille ei pidä kasata tavaraa, sillä eläimet saavat niistä suojaa. Ruoho on pidettävä matalana. 
Vinkit: Anticimex

Hannu Kaskinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti