veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Joulunviettäjä, tässä sinulle seitsemän lajittelutärppiä – pakkausjätteet kiertoon välipäivinä, rosolli taipuu kasvissopaksi

Joulunviettäjä, tässä sinulle seitsemän lajittelutärppiä – pakkausjätteet kiertoon välipäivinä, rosolli taipuu kasvissopaksi
22.12.2023

Jouluna syntyy pakkausjätettä moninkertaisesti arkeen verrattuna. Pakkausjäte, kuten pahvilaatikot ja alumiinivuoat, säilyvät muutaman päivän kotona ja ne ehtii lajitella ja kierrättää välipäivinäkin. Joulupöydästä yli jääneet herkut kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. 

Pakkausjätteen suuret määrät sekä arkipäiville sijoittuvat joulun pyhäpäivät saattavat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä pakkausjätekeräyspisteiden tyhjennysajoissa. 

Täyttyneen ekopisteen tai vaikkapa taloyhtiön kierrätyspisteen ympäristöön jätettä ei pidä missään tapauksessa jättää.

Litistä pakkaukset, kun paketit on avattu

Lahjapakettien pahvilaatikot ja jouluruokien kartonkipakkaukset kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla.

Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskerrat mahdollista jopa puolittaa. Suuret pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin, jotta ne mahtuvat kartonginkeräysastian suusta helpommin sisään.

Lahjapaperit ovat sekajätettä

Muistathan, että lahjapaperit eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen, vaan sekajätteeseen. Ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, jotka aiheuttavat ongelmia kierrätysprosessissa.

Rikkinäiset jouluvalot tulee viedä sähkölaitekeräykseen.

Kotona lojumassa tai väärin lajiteltuna sekajätteessä tai pakkausjätekeräyksessä litiumioniakut ja -paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Suomen kierrätyspisteet pakkausjätekeräyksestä sähkölaitekeräykseen löytyvät kierratys.info.-sivulta.

Anna viemäreille joulurauha

Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii putket jähmettyessään.

Kinkkutemppu-kampanja kerää paistinrasvaa uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Kierrätettäväksi sopivat niin kinkun, kalkkunan, kalan kuin juurestenkin sekä muiden jouluruokien valmistamisesta syntyvät paistinrasvat. 

Paistinrasvan keräyspisteitä on ympäri Suomen lähes 200. Kinkkutemppu-keräyspisteet löydät täältä. 

Jos et voi viedä paistinrasvoja keräyspisteeseen, laita hyytynyt rasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä biojätteeseen tai kotikompostiin.  Nestemäinen rasva lajitellaan sekajäteastiaan suljetussa pakkauksessa, esimerkiksi kiinni teipatussa maitotölkissä.

TIESITKÖ? Yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Seitsemän vinkkiä lajittelijalle

1. Lahjapaperit ja -nauhat sekajätteeseen. 
2. Tuikkukynttilöiden kuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat metallipakkauskeräykseen. 
3. Rikkinäiset joulukoristeet, kuten kuusenkoristeet sekä lasiset kynttilälyhdyt sekajätteeseen. 
4. Hautalyhdyt sekajätteeseen 
5. Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät sähkölaitekeräykseen, muista teipata akkujen ja paristojen navat.
6. Konvehtirasioiden pahvinen kuori kartonginkeräykseen, rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta muovipakkauskeräykseen.
7. Jouluruokien paistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen. 
Vinkit: Suomen Pakkauskierratys RINKI Oy

Hävikkivinkeillä herkkuja välipäiville

Joulutarjoiluja suunnitellessa on hyvä muistaa, että vähemmän on enemmän eikä pöydässä tarvitse olla jokaista sorttia.

Jos kaikesta huolimatta ruokia jää yli, niitä on helppo hyödyntää myös joulun jälkeen.

  • Kinkun jämistä saa valmistettua maukasta täytettä pizzaan, karamellisoitua possua, pyttipannua tai nyhtöpossua.
  • Laatikoista syntyy helpot rieskat ja sämpylät, kasvispihvit tai suolaiset vohvelit.
  • Kalaa voi laittaa pasteijoihin tai piirakkaan, ja lohi sopii hyvin kiusaukseen tai pastaan.
  • Rosollista syntyy helppo kasvissosekeitto, jonka kaveriksi voi laittaa kuivuneista limpun tai saaristolaisleivän paloista pilkottuja krutonkeja.
  • Riisipuuron jämistä syntyy pannukakku.
  • Piparit solahtavat mysliin tai Runebergin torttujen taikinaan.
  • Ylijäänyt glögi sopii tuorepuuron nesteeksi. 
    Vinkit: Fiksuruoka.fi

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti