veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Tullin haaviin jää yhä useammin lääkkeitä – suomen kieli hämää nettiapteekin asiakasta

Tullin haaviin jää yhä useammin lääkkeitä – suomen kieli hämää nettiapteekin asiakasta
17.2.2022

Lääkkeiden nettitilaukset ja haltuunotot ovat lisääntyneet huimasti koronapandemian aikana. Viime vuonna Tulli otti haltuun lääkkeitä yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Nettiapteekeissa asioivat yllättyvät, kun nettiapteekki ei ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen oli kiellettyä, kertoo Tulli tiedotteessa.

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä. Tästä huolimatta Tulli löytää päivittäin laittomasti tilattuja lääkkeitä.

Valtaosa asiakkaista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Asiakkaan yhteydenotossa käy ilmi, että hän on luullut nettiapteekkia kotimaiseksi, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaisen toimijaan. Tulli joutuu toteamaan asiakkaalle karun faktan: verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija – lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

Suomalaiset tilaavat nettiapteekeista muun muassa erektiolääkkeitä, joiden osuus oli yli 30 prosenttia kaikista Tullin haltuunottamista lääkkeistä. Lisäksi tilataan mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusin ilmiö.

Jos nettiapteekki mainostaa, että erektiolääkettä, tai mitä tahansa muuta reseptilääkettä, saa ilman reseptiä, pitää hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Lisäksi tilaajan on tärkeä huomioida, että kukaan ei voi taata tällaisten lääkkeiden turvallisuutta.

Mistä laillisen nettiapteekin tunnistaa?

Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptilääkkeitä ostavalta reseptin.

Tiedon siitä, vaatiiko lääke Suomessa reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta.

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontia

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontisäännösten noudattamista. Tullilla on oikeus muun muassa pyytää lisäselvityksiä, jotta se voi tarkistaa, täyttyvätkö maahantuonnin edellytykset.

Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet haltuunottamaan. Asiakas menettää siis tilaamansa lääkkeet ja rahansa. Pahimmillaan asiakas voi syyllistyä lääkerikokseen.

Kukin maa vastaa omassa maassaan sijaitsevien nettiapteekkien valvonnasta. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo laillisia suomalaisia verkkoapteekkeja ja ylläpitää niistä julkista luetteloa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti