veronmaksajat.fi

KOTI

Terassipalo alkaa lähes aina grillistä – palovaroitin reagoi hitaasti ulkopaloon

Terassipalo alkaa lähes aina grillistä – palovaroitin reagoi hitaasti ulkopaloon
28.7.2023

Terassilta alkaneet palot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palot. Keskimääräinen korvaus terassipalosta on yli 20 000 euroa – tietynlaisissa paloissa jopa 60 000 euroa.

Terassi on monelle kodin tai mökin jatke kesällä, siellä vietetään paljon aikaa ja tietysti myös kokkaillaan. Terassipalo alkaakin useimmiten juuri grillistä. If testasi paljon syttymistä terassilla turvallisissa olosuhteissa. 

”Grilliä ei pidä jättää päälle vahtimatta, ja sen läheisyyteen on syytä varata alkusammutuskalustoa. Usein sammutusvälineitä säilytetään sisätiloista, josta niitä on pitkä matka hakea, jos tuli leimahtaakin ulkona”, sanoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström tiedotteessa.

Myös grillin paikkaan on hyvä kiinnittää huomiota, eli jättää riittävä turvaetäisyys rakennuksiin.

”Kuivana kesänä, kuten nyt, kasvaa riski myös metsäpaloihin. Metsäpalovaroituksia on tärkeää noudattaa”, Lindström muistuttaa.

5 vinkkiä:

  1. Valvo kaikkea tulta terassilla, myös grilliä.
  2. Tumppaa tupakat kunnolla vain niille varattuun astiaan.
  3. Siivoa terassin alusta herkästi syttyvästä materiaalista (heinä, lehdet, roskat).
  4. Varaa ulos alkusammutuskalustoa, kuten sammutuspeite.
  5. Sammuta kaikki tulet, kun poistut terassilta.

Tuhkasta alkaneista paloista isompia korvauksia

Ifin vahinkotilastojen mukaan terassilta alkaneista paloista maksetaan keskimäärin noin 20 000 euron korvauksia. Terassille sijoitetuista tuhkaämpäreistä alkaneet palot aiheuttavat kuitenkin usein laajempia tuhoja, ja niissä keskikorvaus on peräti kolminkertainen muihin terassipaloihin eli 60 000 euroa.

”Siinä missä grillin tiedetään olevan päällä, niin tuhkan yleensä kuvitellaan olevan sammunutta, kun se tyhjennetään ämpäriin ja viedään juuri esimerkiksi terassille.”

If testasi viime vuonna terassipalojen yhteydessä, kuinka palo voi saada alkunsa, jos hiiliä tai tuhkaa säilytetään väärin. Palotestissä käytettiin lämpökameraa ja noin 600 asteiset hiilet sulattivat muoviämpärin nopeasti.

”Tuhkan pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen poistamista, ja säilyttää sitä siihen varatussa kannellisessa metalliastiassa”, muistuttaa Lindström.

Palovaroitin reagoi ulkopaloon hitaasti

Hyvä nyrkkisääntö tulen kanssa on, että sitä ei saa jättää vartioimatta mihinkään – ei sisälle eikä ulos. Ulkona palo voi päästä leviämään laajalle ennen kuin se huomataan.

Ifin terassipalotestissä huomattiin, että sisällä olevat palovaroittimet reagoivat ulkopaloihin hitaasti. Testissä käytetyn mökin sisälle sijoitettu palohälytin reagoi vasta noin kymmenen minuuttia palon syttymisestä, jolloin terassi oli jo ilmiliekeissä.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti