veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Teemme keittiö- ja pintaremontin – miten vähennämme kulut?

Teemme keittiö- ja pintaremontin – miten vähennämme kulut?
15.3.2018

Teetämme omistamassani asunnossa keittiö- ja pintaremontin. Emme asu asunnossa. Aiemmin siinä asui lapsemme, mutta nyt asunto on ollut tyhjillään tämän tulevan remontin vuoksi.

Asunto on tarkoitus vuokrata remontin jälkeen. Voinko saada remontista kotitalousvähennyksen tai vähennyksiä vuokratulosta?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Jos omassa käytössä ollut asunto remontoidaan ja annetaan sitten vuokralle, voi remontista saada joko kotitalousvähennyksen tai vähennyksen vuokratuloista.

Perusparannuskustannusten katsotaan tällaisessa tapauksessa kohdistuvan kokonaan vuokrauskäyttöön, eikä niistä voi saada kotitalousvähennystä. Vuosikorjausten osalta taas on arvioitava tapauskohtaisesti, vaikuttaako käyttötarkoituksen muutos kotitalousvähennyksen myöntämiseen.

Teidän tapauksessanne asunto on lisäksi ollut lapsenne käytössä, joten kotitalousvähennystä ei oman käytön perusteella voi saada edes vuosikorjauskustannuksista.

Keittiöremontti ja pintaremontti, jossa kaapistot, tasot ja pintamateriaalit korvataan vastaavan tasoisilla uusilla materiaaleilla, ovat vuosikorjausta. Jos remontin yhteydessä tehdään merkittäviä muutostöitä tai jos materiaaleja vaihdetaan selvästi parempiin, on kyse ainakin osittain perusparannusmenoista.

Jos kyse on vuosikorjauskustannuksista, arvioidaan verotuksessa tapauskohtaisesti, miten kulut kohdistuvat aiempaan oman lapsen käyttöön ja alkavaan vuokrauskäyttöön. Vuosikorjausmenot ovat vähennyskelpoisia vuokratulosta siltä osin kuin korjaukset johtuvat vuokrauksesta.

Verohallinnon Vuokratulojen verotus  -ohjeen mukaan perusparannusmenot voi puolestaan vähentää 10 vuoden tasapoistoina silloin, kun asunto otetaan omasta käytöstä vuokraustoiminnan käyttöön. Jos osakehuoneistossa tehdään perusparannus jo aikana, jona huoneisto on vielä omassa käytössä, perusparannusmenot lisätään hankintamenoon (TVL 47 §). Menot eivät tällöin ole vähennettävissä mahdollisesta myöhemmin saatavasta vuokratulosta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.