veronmaksajat.fi

KOTI

Taloyhtiössä asuvan vastike kallistuu – erityisesti yhtä ryhmää korotus kirpaisee muita enemmän

Taloyhtiössä asuvan vastike kallistuu – erityisesti yhtä ryhmää korotus kirpaisee muita enemmän
9.5.2023

Taloyhtiössä asuvien kokemus vastikkeiden korotuksesta omassa taloudessaan on kahtalainen. 41 prosenttia kokee, että korotuksella on melko tai erittäin merkittävä vaikutus omaan talouteen. 46 prosenttia kuvailee merkitystä pieneksi.

Joka kolmannen taloyhtiössä asuvan omistusasujan vastike on noussut viimeisen puolen vuoden aikana. Vajaa viidennes vastaajista kertoi tietävänsä, että taloyhtiö aikoo nostaa vastikkeita.

Etenkin lapsiperheet kokivat vastikkeen nousun merkityksen muita vastaajia suuremmaksi, ilmenee Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

"Taloudellista mielenrauhaa tuo ennakoitavuus, ja sitä on totisesti puuttunut monelta viimeisen vuoden ajan. Inflaatio on ollut poikkeuksellisen nopeaa, ja nyt vastikkeiden nousu tulee muun hintojen nousun päälle. Osassa kodeista jo kymppien lisälasku aiheuttaa nyt huolta”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala tiedotteessa.

Takala huomauttaa, että hyvin tunnetun lyhennysvapaan ohella yksi apu asuntovelalliselle voi olla asuntolainan maksuajan pidentäminen. Se auttaa pienentämään kuukausittaista maksuerää.

”Jos rahoitusvastikkeen nousu askarruttaa, voi selvittää taloyhtiölainaosuuden hakemista omaksi lainaksi. Omaan lainaan saa yksilöllisen laina-ajan sekä esimerkiksi lyhennysvapaan kaltaisia joustoja”, Takala sanoo.

Vastanneista 46 prosenttia koki vastikkeen noston vaikutuksen pieneksi. 12 prosenttia vastaajista koki, että vastikkeen korotuksella ei ollut mitään vaikutusta.

Monen taloyhtiön rahavarat vähissä 

Iso osa taloyhtiöistä on lykännyt yhtiökokouksen pitämistä kevään yhtiökokoukseen asti, vaikka rahavarat olisivat olleet vähissä. Jos yhtiökokous on valtuuttanut hallituksen keräämään ylimääräisen vastikkeen, on se usein ollut nopein tapa saada kassaan rahaa.

”Taloyhtiöiden tilanteet vaihtelevat todella paljon. Osassa taloyhtiöistä vastikkeita on jouduttu nostamaan kymmeniä prosentteja, osassa on päästy vähäisemmillä korotuksilla. Kaikkiaan arvioimme, että tänä vuonna taloyhtiöiden vastikkeet nousevat 10–20 prosenttia”, sanoo Danske Bankin taloyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

”Moni taloyhtiö arkailee vastikkeen nostoa. Monelle kuukausittain maksettava, hieman korkeampi hoitovastike on kuitenkin ylimääräistä vastiketta mieluisampi tapa rahoittaa taloyhtiön toimintaa.”

YouGov Finlandin toteuttama kyselytutkimus tehtiin maaliskuun lopussa, juuri ennen taloyhtiöiden vilkkainta yhtiökokoussesonkia. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on ±2,7%-yksikköä suuntaansa 95 %:n luottamustasolla.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti