veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiön yhtiökokous, en mene! Viisi syytä miksi teet virheen

Taloyhtiön yhtiökokous, en mene! Viisi syytä miksi teet virheen
20.2.2020

Kevään yhtiökokouskausi käy pian taloyhtiöissä kuumimmillaan. Taloyhtiön vuoden tärkeimmässä kokouksessa tehdään joka kevät miljardien eurojen arvoisia päätöksiä, jotka vaikuttavat miljoonien suomalaisten elämään ja kukkaroon. 

Miksi kannattaa tutustua yhtiökokouspapereihin ja osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen? Ohessa viisi pointtia.

1. Sinäkin voit viedä asiasi yhtiökokouksen käsiteltäväksi

Osakkaana sinulla on oikeus saada asiasi yhtiökokouksessa käsiteltäväksi, jos esität niitä riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Asioiden on kuuluttava yhtiökokouksen päätösvaltaan.

Kokouksen alussa esityslistalle voidaan vielä ottaa asioita keskusteluun, mutta niistä ei voida päättää, jos niitä ei ole mainittu kokouskutsun yhteydessä.

2. Yhtiökokouksessa vaikutat oman taloyhtiösi päätöksiin 

Yhtiökokouksessa vaikutat oman taloyhtiösi tärkeimpiin päätöksiin. Kannattaa muistaa, että jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Päätöksenteossa kannattaa siis olla mukana silloin, kun sen aika on. Jälkipuheet pyykkituvassa eivät enää auta.

3. Kysy, niin saat vastauksen

Osakkaana sinulla on taloyhtiön asioista kyselyoikeus, joka on lain mukaan rajattu yhtiökokoukseen. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin.

Kysymyksiä kannattaa miettiä jo ennen kokousta samalla, kun tutustut yhtiökokouksen asiakirjoihin. Muista, että kysymykset pitää esittää silloin, kun niitä esityslistan mukaan kuuluu käsitellä.

4. Yhtiökokouksessa tulee tietoa, vaikket kysyisikään

Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista. Lisäksi kokouksessa valitaan taloyhtiön hallitus sekä tilin- ja/tai toiminnantarkastajat. Nämä ovat isoja asioita. Siksi sinun kannattaa olla vähintäänkin paikalla kuulemassa, kun näistä asioista keskustellaan ja päätetään.

5. Yhtiökokouksessa vaikutat siihen, kuka valitaan hallitukseen

Taloyhtiön hallituksen valitseminen on yksi yhtiökokouksen tärkeimmistä päätöksistä. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta. Ei ole samantekevää, kuka hallitukseen valitaan. 

HUOM., TALOYHTIÖN HALLITUS JA ISÄNNÖITSIJÄ! Yhtiökokouskutsu liikkeelle ajoissa, asiakirjat kutsun liitteeksi.

Vaikka yhtiökokouksessa tehdään jokaisen osakkaan kannalta tärkeitä päätöksiä, yhtiökokouksen kutsutut eivä ilmesty kokoukseen. 

Ohessa muutamia vinkkejä taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle, joilla saat osakkaat paremmin liikkeelle.

  • Ilmoita yhtiökokouksen ajankohta osakkaille heti, kun hallitus ja isännöitsijä ovat sen päättäneet. 
  • Kerro kenelle ja milloin esityslistalle toivotut asiat pitää toimittaa.
  • Lähetä asiakirjat kutsun liitteenä, vaikka lain mukaan riittääkin, että ne ovat nähtävillä esimerkiksi taloyhtiön kerhohuoneessa. 
  • Järjestä yhtiökokous paikassa, johon osakkaiden on helppo tulla. 

Vinkit: Kiinteistöliitto

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti