veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiön hallituksella on iso vastuu talkoiden onnistumisesta – muista vakuutukset

Taloyhtiön hallituksella on iso vastuu talkoiden onnistumisesta – muista vakuutukset
21.5.2019

Hyvä suunnittelu on A ja O, kun taloyhtiössä järjestetään talkoot. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on muun muassa varmistaa, että talkoolaisille on hankittu riittävä vakuutusturva. Tavallinen talkoovakuutus ei aina tuo riittävää turvaa talkoisiin.

Kun talkoita lähdetään suunnittelemaan, taloyhtiön hallituksen pitää ensin määritellä, mitä talkoissa tehdään. Lisäksi työlistalla on hommata vakuutukset, varusteet ja työvälineet sekä kutsua talkooväki koolle sovittuna päivänä.

”Jo kutsussa kannattaa ilmoittaa, mitä talkoissa on tarkoitus tehdä. Jos esimerkiksi suunnitellaan aidan maalausta, talkooväki osaa sillä tavalla varata maalaamiseen sopivia vaatteita päälleen”, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen neuvoo.

Talkoovakuutus vai ryhmätapaturmavakuutus?

Järjestäjän tehtävä on hankkia talkoolaisille riittävän kattava vakuutusturva vahinkojen varalle.

”Taloyhtiön olisi hyvä ottaa kausitalkoisiin osallistujille ryhmätapaturmavakuutuksena talkoovakuutus, joka korvaa talkootöissä aiheutuneiden tapaturmien hoitokuluja, tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan tai kuoleman. Talkoovakuutuksen voi ottaa yksittäisiin talkoisiin tai jatkuvana vuosivakuutuksena, jolloin vakuutus on voimassa aina, kun talkoita järjestetään”, vakuutusyhtiö Turvan vakuutusasiantuntija Anu Purttu sanoo.

Vakuutusta ei kannata ottaa ilman, että tutustuu kunnolla vakuutusten sisältöön. Kiinteistöliiton Kristel Pynnösen mukaan talkoovakuutukset eivät välttämättä kata kaikkia vahinkoja, joita talkoissa voi sattua.

”Yleensä kannattaa ottaa mieluummin ryhmätapaturmavakuutus kuin talkoovakuutus. Talkoovakuutus on suppeampi ja siihen liittyy usein rajoituksia. Esimerkiksi iäkkäät talkoilijat eivät välttämättä kuulu sen piiriin. Hallituksen vastuulla on tarkistaa vakuutusturva”, Pynnönen sanoo.

Ryhmätapaturmavakuutus kattaa Pynnösen mukaan yleensä kaikki taloyhtiössä asuvat ja talkoisiin osallistuvat henkilöt ja usein myös osallistujien omaisuudelle sattuvat vahingot. Turvalla talkoovakuutus tehdään aina ryhmätapaturmavakuutuksena, eikä Turvan vakuutuksessa ole yläikärajaa.

”Suosittelen, että taloyhtiöt käyttäisivät vakuutusmeklaria, koska meklari tuntee vaihtoehdot ja auttaa löytämään taloyhtiölle parhaan vaihtoehdon. Jos itse lähtee selvittämään vakuutuksia, pitää ensin tietää, mitä kysyä, ja sitten soittaa todella monille eri tahoille”, Pynnönen sanoo. 

Vaaralliset työt ammattilaisille

Sopivia tehtäviä talkoisiin ovat esimerkiksi haravointi ja pensasaidan siistiminen. Vaativammat ja vaaralliset työt on syytä jättää ammattilaisille.

”Talkoissa pitää välttää vaarallisia töitä. Esimerkiksi katolle ei kannata kiivetä. Jos on maalaustöitä, yhdessä voidaan maalata aitaa, mutta jos pitää päästä maalaamaan esimerkiksi kerrostalossa korkeammalta, silloin jättäisin suosiolla työt ammattilaisille”, Pynnönen kuvaa.

Töiden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös se, että ihmiset ovat erilaisia, eivätkä kaikki välttämättä pysty tekemään kaikkia töitä. 

Osallistuminen vapaaehtoista

Talkoot voivat tuoda taloyhtiölle rahallista säästöä. Jopa suurempi hyöty voi olla lujittunut yhteishenki.

”Talkoiden avulla voidaan saavuttaa hyvää yhteishenkeä, mikä voi vähentää riitoja. Talkoot on myös hyvä paikka osakkaille esittää kysymyksiä ja saada tietoa, vähän rennommin kuin yhtiökokouksessa”, Pynnönen sanoo.

Talkoita järjestettäessä on hyvä muistuttaa jo kutsussa, että talkoisiin osallistuminen on vapaaehtoista.

”Talkoiden jälkeen voidaan järjestää taloyhtiön kesäjuhla, johon kutsutaan myös ne, jotka eivät osallistu talkoisiin”, Pynnönen sanoo.

Muistilista: Näin järjestät onnistuneet talkoot

1. Ilmoita talkoista ajoissa. Kerro kutsussa, mitä talkoissa aiotaan tehdä, jotta talkoolaiset osaavat varautua ja varustautua työhön.
2. Määrittele työt. Jätä vaaralliset ja vaativat työt suosiolla ammattilaisten tehtäväksi.
3. Hanki tarvittavat työvälineet. Varaa paikalle esimerkiksi työhanskoja ja haravoita. Talkooväkeä voi pyytää myös itse tuomaan varusteita.
4. Järjestä riittävä vakuutusturva. Talkoovakuutuksen sijasta saattaa kannattaa ottaa ryhmätapaturmavakuutus.
5. Panosta viihtyvyyteen. Hanki talkoisiin tarjottavaksi syötävää ja juotavaa. Se auttaa lujittamaan yhteishenkeä.

Outi Airaksinen

21.5.2019 Juttua stilisoitu. Mm. lisätty maininta siitä, että Turvalla talkoovakuutus tehdään aina ryhmätapaturmavakuutuksena ja se, ettei Turvan talkoovakuutuksessa ole yläikärajaa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.