veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiö säästää energiaa – kuka päättää säästöistä?

Taloyhtiö säästää energiaa – kuka päättää säästöistä?
17.10.2022

Kasvavat energiakustannukset saavat asukkaat ja taloyhtiöt miettimään, millä keinoilla omaa energiankäyttöä voisi vähentää. Taloyhtiöt joutuvat energiansäästötoimia suunnitellessaan pohtimaan myös sitä, kenellä on valtuudet päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon energiaa oman kodin seinien sisäpuolella kuluu.

Asukkaan omia energiansäästötoimenpiteitä ovat esimerkiksi:

  • suihkussa käydessä suihkuhanan sulkeminen saippuoimisen ajaksi ja
  • asunnon ikkunoiden sisäpuitteen tiivistyksistä huolehtiminen.

Yksittäisen asukkaan tai perheen energiansäästötoimien merkitys uhkaa kuitenkin jäädä vähäiseksi, jos taloyhtiö ei hoida omaa osuuttaan eli huolehdi siitä, että energiaa käytetään taloyhtiössä mahdollisimman säästeliäästi, Kiinteistöliitto muistuttaa tiedotteessa.

Taloyhtiön tärkeimpiä nopeita energiansäästötoimia ovat esimerkiksi:

  • asuntojen sopivat huoneilman lämpötilat (noin 21 astetta)
  • yhteistilojen lämpötilat, esimerkiksi porrashuoneet noin 17 astetta
  • vesijohtoverkoston sopiva painetaso
  • esimerkiksi talosaunojen järkevät käyttöaikataulut.

Pitkällä aikavälillä on erittäin tärkeää tuntea oma taloyhtiö ja sen energiankäyttö. Viestinnän, huollon, ylläpidon ja korjaamisen suhteen on hyvä toimia suunnitelmallisesti. Näin on mahdollista sekä säästää energiaa että parantaa energiatehokkuutta.

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Asukas voi hienosäätää kotinsa lämpötilaa aktiivisella termostaatin käyttämisellä, mutta koko kiinteistön lämpötilaa hallitaan taloyhtiön lämmönjakohuoneesta ja lämmitysjärjestelmän asetusarvojen perusteella. Jos taloyhtiö haluaa hillitä lämmityskulujaan, hallitus voi tehdä päätöksen lämpötilan maltillisesta laskemisesta esimerkiksi yhdellä asteella.

”Huoneistojen lämpötilaan vaikuttavista suuremmista muutoksista on kuitenkin syytä päättää yhtiökokouksessa”, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Kiinteistöliiton tulkinnan mukaan hallitus voi päättää myös esimerkiksi saunavuorojen karsimisesta tai uudelleenjärjestelystä, jotta lämmitysaikaa saadaan kokonaisuudessaan tiivistettyä.

Myös vaikkapa kylmäkellarin jäähdytyksen mielekkyyttä voidaan pohtia, jos se on kovin vähäisellä käytöllä. Päätös tästä tulee tehdä yhtiökokouksessa.

”Asukkaille on toki tarpeen kertoa, minkä vuoksi tällaisiin toimiin on ryhdytty, ja että viime kädessä myös osakkaat säästävät, kun taloyhtiö järkevöittää energiankäyttöään”, Tapio Haltia sanoo.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti