veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Talokauppa tekeillä – miten löydän pätevän kuntotarkastajan?

Talokauppa tekeillä – miten löydän pätevän kuntotarkastajan?
24.10.2018

Kuka tahansa voi tituleerata itseään kuntotarkastajaksi. Henkilön pätevyydestä saa kuitenkin osviittaa, kun kysyy hänen koulutustaan, työkokemustaan ja mahdollisia henkilösertifikaatteja. Lisäksi kuntotarkastajalta voi kysyä referenssejä aiemmista asiakkaista.

Asiansa osaavat asuntotarkastajat ovat työskennelleet yleensä pitkään rakennusalalla ja hankkineet asiantuntemuksensa työkokemuksella. Moni on myös suorittanut tarkastuksiin liittyviä tutkintoja.

Rakennusterveysasiantuntija (RTA) on suorittanut RTA-tutkinnon ja kouluttautunut sisäilma-asioiden ja terveellisen sisäympäristön asiantuntijaksi. Hänellä pitää olla ennestään esimerkiksi rakennusmestarin tai insinöörin tutkinto talonrakennuksesta tai lvi-alalta. Sertifiointi edellyttää myös kolmen vuoden työkokemusta rakennusten kuntoon ja terveyshaittoihin liittyvistä tutkimustehtävistä.

Sisäilma-asiantuntijan (SISA) pätevyyden saamiseksi on oltava esimerkiksi korkeakoulututkinto luonnontieteissä, ympäristötieteissä tai ympäristöterveydessä ja vähintään kolmen vuoden työkokemus rakennusten kuntoon ja terveyshaittoihin liittyvistä tutkimustehtävistä.

VTT:n henkilösertifikaattia voi hakea rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntija. Vuoden voimassa oleva maksullinen sertifikaatti edellyttää, että asiantuntijan on raportoitava työkohteista ja täydennyskoulutuksesta.

Asuntokaupan kuntotarkastaja (AKK) tekee asuntokaupan yhteydessä aistienvaraisia ja rakennetta rikkomattomia kuntotarkastuksia. Henkilöllä on oltava rakentamisen alalla suoritettu tutkinto, joka on vähintään rakennusmestarin tai teknikon tutkinto. Lisäksi vaaditaan vähintään viiden vuoden monipuolista talonrakennus- ja kiinteistöalan työkokemusta, jossa on mukana myös arviointi- ja tarkastustehtäviä.

Tavarantarkastaja (HTT) on Keskuskauppakamarin hyväksymä asiantuntija, joka tekee myös asuntojen kuntotarkastuksia. Asiantuntijan täytyy läpäistä HTT-koe. Lisäksi vaaditaan talonrakennusalan tutkintoa ja vähintään kymmenen vuoden työkokemus.

TARKISTA FISE Kuntotarkastajan suorittaman tutkinnon tai sertifikaatin voi tarkistaa niitä ylläpitävistä rekistereistä. Esimerkiksi AKK-pätevyyden hankkineet asiantuntijat löytyvät fise.fi-nettisivujen ylläpitämästä pätevyysrekisteristä.

Matti Remes

  • Lue lokakuun Taloustaidosta artikkeli Kuntotarkastus pintaa syvemmältä. Voit lukea jutun myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi.

Rahat, verot, työ & eläke, koti