veronmaksajat.fi

KOTI

Stailaus viimeistelee asunnon myyntikuntoon – näin teet kodistasi kiehtovan

Stailaus viimeistelee asunnon myyntikuntoon – näin teet kodistasi kiehtovan
4.6.2024

Stailauksella haetaan myytävälle asunnolle parempaa hintaa ja lyhyempää myyntiaikaa. Millainen on houkutteleva kohde ostajan silmin?

Oma koti näyttää yleensä mukavalta ja toimivalta, mutta onko asuntoasi ostamaan tullut ulkopuolinen asiasta samaa mieltä?

Tätä asiaa asunnon myyjän kannattaa miettiä ennen kuin kohteesta otetaan myynti-ilmoitukseen kuvat ja sitä aletaan esitellä potentiaalisille ostajille.

Myytävien asuntojen stailaus on yleistynyt viime vuosina myös Suomessa. Siinä asunto järjestetään ja sisustetaan niin, että se näyttää mahdollisimman houkuttelevalta.

"Stailauksen on tarkoitus tuoda jokaisesta kohteesta sen parhaimmat puolet esiin ja kiinnittää huomio myynnissä olevaan asuntoon ja sen erityispiirteisiin", johtava suunnittelija Marja Wickman kiinteistönvälitystoimisto Bo LKV:sta tiivistää.

Hän kuitenkin lisää, että stailauksella ei saa peitellä asunnon virheitä. Ne täytyy aina tuoda esiin asianmukaisesti. 

Stailattu asunto erottuu muiden joukosta

Sisustusarkkitehti Pauliina Kanninen tekee stailauksia etenkin Jyväskylän seudulla. Hänen mielestään taitavasti stailatut ja hyvin kuvatut asunnot erottuvat edukseen myytävien asuntojen joukosta.

"Näin saadaan potentiaaliset ostajat paremmin liikkeelle, mikä auttaa saamaan asunnosta paremman hinnan ja lyhentämään myyntiaikaa", Kanninen perustelee.

Myös moni kiinteistönvälittäjä sanoo, että stailaus voi nostaa asunnon myyntihintaa. Kun asunnon parhaat puolet tuodaan esille, ostaja saattaa olla valmis maksamaan siitä enemmän. Tutkittua tietoa tästä ei kuitenkaan tätä juttua tehdessä löytynyt.

Stailauksen voi hoitaa itse, mutta sen voi antaa myös kiinteistövälitystoimiston tai sisustussuunnittelijan tehtäväksi.

Stailauksen hinta riippuu tarvittavasta työmäärästä. Halvimmillaan se maksaa muutamia satasia, mutta kattavampi paketti voi maksaa tuhansia euroja.

Wickman kertoo, että Bo LKV stailaa jokaisen myyntiin tulevan kohteen, ja palvelu sisältyy välityspalkkioon. Stailaajat eivät siivoa asuntoa, vaan asunnon pintojen tulee olla puhtaat ennen kuvauksia.

"Parhaan lopputuloksen saa, jos asunnossa kaikki huonekalut ja tavarat ovat omilla paikoillaan ja ylimääräinen tavara tasoilta tai lattiapinnoilta on laitettu piiloon. Tällöin asunto on myös paljon nopeampi siivota ja järjestellä ennen näyttöä", Wickman sanoo.

Tavarapaljoutta kannattaa karsia

Kanninen suosittelee asunnon kunnollista siivousta ennen myynnin aloittamista.

Lisäksi oleellista on karsia asunnosta pois ylimääräiset ja epäolennaiset tavarat, jotka vievät turhaan huomiota itse asunnosta.

"Yleensä mitä vähemmän näkyvillä on tavaraa, sitä paremmalta asunto näyttää."

Esimerkiksi kylpyhuoneessa pesuainepullot ja hygieniatarvikkeet kannattaa nostaa lavuaarin reunalta kaappiin. Keittiötasoiltakin on hyvä karsia ylimääräisiä tavaroita ja puhdistaa pinnat.

"Asuntonäytöillä kävijät voivat kurkata myös kaappien sisälle. Siksi ainakin keittiön kaapit on syytä järjestää", Kanninen suosittelee.

Hänen mukaansa stailaaja käyttää yleensä asunnon omistajan omia tavaroita. Usein hän kuitenkin tuo lainaan esimerkiksi siistejä pyyhkeitä, mattoja, verhoja tai koristetyynyjä. Niillä esimerkiksi korvataan liian värikkäitä tekstiilejä, jotka vievät huomiota itse asunnosta.

Joissakin tapauksissa asunnon houkuttelevuutta voi lisätä myös pienillä korjauksilla tai remontilla. Repsottava kaapinovi kannattaa korjata ja likaantuneesta seinästä saa taas siistin maalamalla se valkoiseksi.

Stailauksessakin voi mennä Kannisen mielestä liiallisuuksiin.

"Vastaleivotun pullan tuoksu keittiössä tai voimakas hajuste pesuhuoneessa voi herättää epäluuloja, että sillä halutaan peittää epämiellyttäviä hajuja."

Siisti piha antaa talosta hyvän kuvan

Joskus stailaaja tulee pakettiautolla ja tuo lainaan huonekaluja. Kanninen suosittelee myös tyhjillään olevien asuntojen stailausta. Esimerkiksi olohuoneen sohvaryhmä tai keittiön ruokapöytä auttaa hahmottamaan ostajakandidaatille asunnon mittasuhteita ja antamaan sisustusideoita.

Asuntoilmoitusten kuvissa käytetään entistä enemmän niin sanottua virtuaalisisustamista. Siinä tyhjästä asunnosta otettuun valokuvaan lisätään digitaalisesti haluttu sisustus, kuten huonekalut, kasvit, matot ja verhot.

"Virtuaalikalustettu asunto helpottaa hahmottamaan tilan mittasuhteita ja sitä, miltä kohteessa tuntuisi asua. Se toimii inspiraation lähteenä tilan oikealle sisustukselle."

Omakotitalon tai rivitaloasunnon myyjän kannattaa huolehtia, että myös tontti on edustavassa kunnossa. Hyvin hoidettu piha antaa koko talosta huolellisesti pidetyn vaikutelman.

"Terassit ja piha-alueet kannattaa siistiä tai vähintään poistaa ruukuista kuihtuneet kukat. Terassikalusteet on hyvä laittaa ojennukseen ja ylimääräiset tavarat esimerkiksi pihavarastoon", Marja Wickman sanoo.

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti