veronmaksajat.fi

KOTI

Sade ja myrskyt piinaavat omakotitaloja – tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto

Sade ja myrskyt piinaavat omakotitaloja – tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto
13.11.2024

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Sade ja myrskyt panevat omakotitalojen katot lujille ja sadevesien ohjauksessa riittää parannettavaa.

Talon kunnossapidosta huolehtiminen on yhä tärkeämpää, sillä viime vuosina sadeveden omakotitaloille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Taustalla on sateiden ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen.

Useimmista omakotitaloista löytyy jotakin parannettavaa sateisiin varautumisessa. Tämä selviää Ifin yli 25 000 suomalaistaloon teettämistä talotarkastuksista.

Omakotitalot ovat vakuutusyhtiön mukaan keskimäärin melko hyvässä kunnossa. Kuitenkin noin joka kolmannessa omakotitalossa on tarkastusten mukaan jokin puute sadeveden ohjauksessa.

"Yleisimpiä vikoja ovat rännien huono kiinnitys ja vuotavat rännit. Valitettavan tyypillinen puute on sadevesien ohjautuminen rakennusta kohti. Peräti joka viidennestä talosta salaojat joko puuttuvat tai niistä ei ole mitään tietoa", kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä tiedotteessa.

Sateella on hyvä tarkkailla, miten sadevedet tontilla ohjautuvat. Hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi rakennusten viereen syntyvät lammikot, kostea tai rapautunut sokkeli sekä sisätiloissa lattialistojen yläpuolella hilseilevä maali. Tällöin on syytä tarkistaa pihan kallistukset.

Missä kunnossa katto on?

Lähes joka viidennessä omakotitalossa on Ifin teettämien tarkastusten perusteella puutteita katon kunnossa. Yleisimpiä vikoja ovat rikkoutuneet kattotiilet ja muun kattomateriaalin vahingoittuminen sekä katon läpivientien tiiviyden puutteet. Puutteita esiintyy eniten vanhemmissa taloissa.

Syksy on hyvää aikaa tarkista katon kunto ja korjata mahdolliset vauriot ennen kuin lumi alkaa painaa katon rakenteita.

Säännöllisellä huollolla voi myös pidentää katon käyttöikää. Tyypillisesti katon käyttöikä on noin 40 vuotta riippuen sen pintamateriaalista.

"Käyttöikänsä lopussa oleva katto kannattaa vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoa tapahtuu. Valitettavan usein isoon remonttiin ryhtymistä lykätään ja asiaan saatetaan herätä vasta, kun vettä tulee jo sisään", kuvaa Lindström.

Tarkista nämä viisi asiaa omakotitalossa ennen talvea

1. Puhdista vesikourut lehdistä, neulasista ja roskista ja tarkista, että kourut viettävät oikein kohti syöksytorvia.

2. Tarkista, että syöksytorvet ovat ehjät ja tukkeettomat ja että sadevedet ohjautuvat varmasti poispäin ja riittävän kauas talosta.

3. Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.

4. Poista katolta lehdet, oksat ja muut roskat, jotka voivat kerätä kosteutta katolle. Poista myös mahdolliset sammaleet.

5. Tarkista katon kunto. Varmista piippujen, ilmanvaihtoputkien, sähköliitosten, antennien ja muiden läpivientien tiiveys sekä se, ettei niissä ole esimerkiksi halkeamia. Pyydä tarvittaessa ammattilainen paikalle.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti