veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ruoka on liian kallista hukattavaksi – näin vähennät ruokahävikkiä kotona, säästät satasia ja teet hyvää ilmastolle

Ruoka on liian kallista hukattavaksi – näin vähennät ruokahävikkiä kotona, säästät satasia ja teet hyvää ilmastolle
10.9.2019

Suomessa heitetään roskiin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Kotitalouksien osuus hävikistä on 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7 800 rekka-autollista ruokaa. Tällä viikolla vietettävä hävikkiviikko keskittyy ruokahävikin ilmastovaikutuksiin.

Kotitalouksista hävikkiin päätyy eniten näitä elintarvikkeita:

  • Vihanneksia, juureksia, perunoita yms. 22 milj. kg
  • Kotona valmistettua ruokaa 21 milj. kg
  • Maitotuotteita 20 milj. kg
  • Leipää 12 milj. kg
  • Hedelmiä ja marjoja 12 milj. kg
  • Hampurilaisia, pitsoja yms. valmisruokia 11 milj. kg
  • Lihaa, kalaa, kananmunia 11 milj. kg
    Lähde: Saasyoda.fi

Nelihenkinen perhe tuhlaa vuodessa keskimäärin 500 euroa roskiin heitettyyn ruokaan.

Kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Viisi vinkkiä hävikittömään arkeen

  1. Lähde kauppaan vasta kun on pakko, yleensä kaapin pohjata löytyvistä aineksista syntyy vielä jotain.
  2. Jotta et osta kaupasta turhaa ruokaa, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista.
  3. Älä sorru paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.
  4. Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina. Valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti vierustoverinsa.
  5.  Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa.
    Lähde: Motiva

Tunnetko päiväysmerkinnät?

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Sen jälkeen kannattaa ottaa aistit käyttöön eli haistaa ja maistaa, sillä tuote saattaa olla vielä täysin syömäkelpoinen. Tämä merkintä liittyy tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin, eikä riskiä sairastua ole. Merkintä löytyy huoneenlämmössä säilyvistä elintarvikkeista, mutta myös maidoista ja maitotuotteista.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa päivää, johon mennessä tuote tulee käyttää. Tämä merkintä on tuotteissa, joiden mikrobiologista pilaantumista ei voi helposti havaita. Pilaantuneen tuotteen syöminen voi aiheuttaa riskin sairastua. Merkintä on vakuumi- ja suojakaasupakatuissa tuotteissa kuten vakuumikalassa, sekä pakatussa broilerissa ja lihassa.
Lähde: Kuluttaja-lehti

NUMERO 1/5 Noin viidennes kaikesta ravintolaruuasta päätyy Suomessa jätteeksi.

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.